До својих кућа стижу преко воћњака: Улици давали имена, али не и - асфалт

З. ГРУМИЋ

07. 11. 2019. у 17:03

До својих кућа стижу преко воћњака: Улици давали имена, али не и - асфалт

Фото З. Грумић

Власници неколико кућа на Клиси већ годинама моле град да им обезбеди пут до домова

ЈЕДНА улица на Клиси неколико пута је променила назив, али нема асфалт, тротоар и светло - све што је потребно да би се звала улицом. Станари те "улице" која од последње промене носи име др Милорада Павловића, читаву деценију траже од града да им обезбеди пут, јер сада до својих кућа стижу преко - воћњака.

Душан Пуцар је у тој улици пре десетак година саградио кућу. На све његове и молбе његових комшија да им се изгради улица годинама стижу само одбијања, уз образложење да морају најпре да легализују своје куће. Душан Пуцар је, међутим, кућу саградио уз сва потребна одобрења, а када је она била завршена, добио је и употребну дозволу. Јуче се поново обратио Комисији за представке и предлоге при Скупштини града Новог Сада, тражећи одговор на притужбу.

- Комисија је нашу представку са приложеним решењима доставила градском Заводу за урбанизам, али је у одговору из те установе наведено да нисам доставио документацију о легализацији објекта и извод из катастра непокретности с бројем парцеле. Како могу да траже документ о легализацији када нисам легализовао већ градио легално и добио употребну дозволу - каже за "Новости" Пуцар показујући тај документ као и извод из катастра с бројем и нацртом своје парцеле.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Obnova vredna milione evra: Rekonstrukcija tri klinike u KC Vojvodine

Те папире ће, како додаје, ових дана поново проследити "Урбанизму" како би надлежни коначно предложили решење проблема у вези са Улицом др Милорада Павловића.

- На прву асфалтирану улицу имали смо излаз преко суседног плаца који је био такозвана зелена површина, али је однедавно продат тако да ће ускоро нови власник ту да гради кућу. Тиме ће мени и мојој породици практично бити затворен прилаз у двориште и једино решење је да Град "отвори" ову нашу Улицу др Милорада Павловића, односно да буде уређена са свом неопходном инфраструктуром, као остале у суседству.

РЕШЕЊЕ Фотокопија Употребне дозволе


То практично значи да би уместо постојећег воћњака који заузима простор те не баш дугачке улице требало да буде изграђена неопходна инфраструктура, закључно са асфалтном саобраћајницом, тротоарима и уличним осветљењем.

Пуцар напомиње да он и његови синови имају превозничку фирму и да редовно измирују све пореске и остале обавезе према друштву, као и да је један од ретких који је у том крају легално градио кућу. Зато је апсурдно да нема излаз из дворишта као ни "нормалну" улицу у том насељу.


ПАПРЕНА ПРОМЕНА АДРЕСЕ

НАЗИВ Улице др Милорада Павловића на Клиси мењан је више пута. Најпре је била Клиса 1, али се звала и Клиса 2, све до Клисе 7. Кад год је промењено име улице, моја вишечлана породица и ја мењали смо лична документа, а морали смо да мењамо и адресу у папирима за фирму. На то смо досад потрошили око 5.000 евра - тврди Пуцар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Д. З.

07.11.2019. 18:43

Ја у Новом Саду нисам могао да остварим законско право да се поправи кров на згради у којој се налази мој стан. Свако коем сам се по закону обратио, па и грађевинској инспекцихји града Новог Сада нису ништа предузели да се поправи кров на згради кроз који је вода улазила у мој стан. У том случају нисам имао други излаз него да свој стан од 88 квадрата заменим за дупло мањи (44 квадрата) да ми не би кисло за врат. То је срамотно како се понашају градскее власти и инспекције у граду Новом Саду.