ЗЛАТАР СЕ ПОЗЛАЋУЈЕ: Инвеститори запосели планину изнад Нове Вароши

А. РОВЧАНИН

14. 10. 2019. у 11:41

ЗЛАТАР СЕ ПОЗЛАЋУЈЕ: Инвеститори запосели планину изнад Нове Вароши

фото А.Р.

На најатрактивнијим локацијама слободних плацева готово да и нема

Постојећи смештајни капацитети се показали као недовољни

ЦЕНА ара плаца у самом срцу Златара износи 6.000 евра, што је чак 12 пута више у односу на 2016. На најатрактивнијим локацијама слободних плацева готово да и нема, па је извесно да ће оно мало слободног простора током наредне две године достићи и досад незамисливу цену од 10.000 евра - каже први човек Нове Вароши Радосав Васиљевић и напомиње да, упркос таквом поскупљењу, градња на овој планини цвета.

Већ до краја године, сазнајемо, прве госте ће примити неколико новоподигнутих објеката у строгом центру туристичке зоне, док се додатно проширење капацитета очекује на пролеће идуће године.

Добрим делом и због оваквог развоја догађаја, Златар је током минулих пет година постао и те како видљив на туристичкој мапи Србије, како за домаће, тако и за намернике из иностранства. Процењује се, тако, да је од почетка године до септембра овде остварено више од 40.000 ноћења. То, очигледно, није промакло инвеститорима, па се увелико ради на повећавању броја кревета, јер је већ извесно да постојећи број није довољан за све заинтересоване.

Прочитајте још - Златар - планина злата вредна

Зато локална самоуправа увелико припрема стратегију проширења туристичке зоне ка Воденој пољани и селима у подножју планине. Није, наиме, занемариво ни то што се од наплаћених накнада на име боравишне таксе у општинску касу годишње слије готово два милиона динара, па у Новој Вароши, осим повећања понуде, намеравају да се озбиљније позабаве и сузбијањем сиве економије, како би додатно побољшали биланс у локалној каси.

ТРАЖИЛИ КРЕВЕТ ВИШЕ

- ЗА пуну експанзију туризма је, осим нових садржаја и инфраструктуре, потребно и проширење смештајних капацитета, јер садашњих 1.500 кревета не може да прими све заинтересоване. Притом, гости су током летње сезоне за пристојан смештај у просеку издвајали 10 евра по кревету - објашњава директор Туристичке организације Златара Бранко Пуцаревић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације