ПОЛАЗНИЦИМА обуке и образовања за незапослене, као и за оне који већ раде у туристичкој привреди, уручени су у уторак сертификати о стеченим знањима за обављање одређених послова, што је својеврсна значајна препорука њиховим будућим или актуелним послодавцима.

Прочитајте још: ПОСАО ЗА 1.100 ШУМАДИНАЦА: Светске фабрике ускоро почињу са радом надомак Крагујевца

Теоријско-практично обучавање за рецепционаре, куваре, конобаре, собарице и друга занимања, реализовало је у протеклих пет месеци Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС), у сарадњи са Градском управом за привреду.

- У програму развоја туризма Новог Сада од 2018. до 2022. године едукација кадрова у тој области је веома важна и зато смо у овогодишњем градском буџету издвојили средства за обуку 100 незапослених и 50 запослених у туризму - истакао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

После уручивања сертификата полазницима обуке он је истакао да Град настоји да подигне ниво квалитета кадрова у туристичкој привреди како би Нови Сад био још атрактивнија туристичка дестинација.

- Свесни смо да нам недостају квалитетни кадрови у туризму и зато морамо још интензивније да их едукујемо - додао је Радојевић.

УСПЕХ ПОСЛОВНО удружење "Хорес" обучило је у протекле четири године више од 640 полазника за нова занимања, од којих је 520 запослено. - Сертификати које су добили након успешно завршене обуке јесу уверења о стеченим компетенцијама, за шта је привреда врло заинтересована - напомиње Генов.

Директор ХОРЕС-а Георги Генов истиче да је недостатак кадрова у угоститељској привреди Србије велики проблем.

- Имамо велики одлив кадрова у иностранство и стога смо, као пословно удружење, решени да тај проблем решимо. Ове године смо организовали обуке и за дестинацијски менаџмент, дигитални маркетинг и друге, а добили смо од ресорног министарства и акредитације за обучавање конобара, кувара, рецепционара и собарица - навео је Генов, и нагласио да су те обуке биле успешне.

То потврђују и полазници обука, међу којима је и Ана Јестерић, будући рецепционар.

- Стекла сам нека нова знања и надам се да ће ми овај сертификат помоћи. Имали смо свакодневне теоријске и практичне обуке, научили смо како се примају гости на рецепцији и остало - каже Ана, за "Новости".

И Новосађанин Ђорђе Станков је задовољан протеклом обуком за кувара, јер је, како тврди, научио неке основне ствари из те области.

- Надам се да ћу у догледној будућности моћи да применим то што сам овде научио, а свестан сам да се у том послу морам стално усавршавати - истиче он, и напомиње да тренутно ради у осигуравајућој кући.