Без Србијанке нема ни малина

Б. ПУЗОВИЋ

10. 10. 2019. у 12:33

Без Србијанке нема ни малина

Уулаз у фирму која је Ваљевцима значила све

Пропаст комбината проредила засаде у Ваљеву, које је сада тек 12. по производњи у Србији

НЕКАДАШЊИ лидер по производњи малине у Србији, Ваљево, је спало на чак 12. место - са трипут мањом површином под засадима од актуелног "шампиона" Ивањице, у којој "црвено злато" гаје на 2.300 хектара.

Сумрак малинарства у ваљевском крају је, кажу, почео гашењем прехрамбеног гиганта "Србијанка", у чијим су хладњачама завршавале највеће количине. Овај комбинат је, практично, био на врху ланца од производње и откупа посредством земљорадничких задруга, преко прераде, до пласмана на домаће и светско тржиште.

- Када су "кола кренула низбрдо", примат у производњи малина је преузело Ариље, а у Ваљеву су почели да се појављују откупљивачи из других места, док су мале хладњаче ницале и ван града на Колубари. Многи домаћини су престали да гаје малину јер су их откупљивачи са стране уцењивали ценом и квалитетом, користећи околност да овдашњи људи, управо због недостатка хладњаче и задруге, нису налазили начин да се удруже. Релативно скоро су почеле да раде хладњаче у Брезовицама и на Ставама - објашњава саветодавац за воћарство у Пољопривредној стручној и саветодавној служби из Ваљева Јован Милинковић.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ŠKOLE U NOVOM RUHU: Rekonstrukcija više obrazovanih ustanova u Kraljevu

Каже и да је ваљевски крај међу реткима у нашој земљи који нема прерадне капацитете, па је реално да се још више сроза на листи произвођача малине у Србији.

- Основали смо неколико мањих задруга и покушали да ујединимо домаћине, али су намеру да изградимо хладњачу која би била власништво самих произвођача осујетили многобројни проблеми, превенствено лоша електро и путна инфраструктура, али и замашан почетни капитал о којем овдашњи људи још могу само да сањају. Боље среће нисмо били ни при покушају да постанемо део државног пројекта за занављање задругарства - закључује Милинковић.

Берба малина

СВИ ИХ ПРЕТЕКОШЕ

- ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ здравог садног материјала је постало хронични проблем јер је подизање матичњака у супротности са Законом који не дозвољава увоз садница за матичне засаде - тврди Милинковић и наводи да су испред Ваљеваца, осим рекордера из Ивањице и произвођачи из Ариља, Бајине Баште, Бруса, Крупња, Лучана, Пријепоља, Ужица, Осечине, Косјерића и Пожеге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације