ГРЕЈНА СЕЗОНА ЈЕ БЛИЗУ: Ево како се крећу цене огревног дрвета

З. ГРУМИЋ

субота, 05. 10. 2019. у 16:15

ГРЕЈНА СЕЗОНА ЈЕ БЛИЗУ: Ево како се крећу цене огревног дрвета

Огрев на новосадском стоваришту Фото Д. Дозет

Кубни метар букве од 6.500 до 6.700 динара

ЗАХЛАЂЕЊЕ ових дана је у Новом Саду и приградским насељима интензивирало снабдевање огревом домаћинстава која се греју на чврсто гориво, па поједина стоваришта не могу у краћем временском периоду да подмире све наруџбе потрошача. Цена огревног дрвета креће се од 6.500 до 6.700 динара.

Грађани су принуђени да чекају и неколико дана на испоруке нарученог огревног дрвета или угља.

- Од добављача нам редовно пристижу требоване количине огрева, али је тренутно потражња за дрветом и другим огревом прилично велика, тако да наши купци чекају на испоруку и до десетак дана - каже, за "Новости" Весна Спасојевић, сувласница једног новосадског стоваришта.

Цене, како напомиње, нису мењане у односу на лањске, што значи да кубни метар тврдог огревног дрвета у такозваним метрицама кошта 6.500 динара, исечено се плаћа 300 динара више по кубику, а уколико купац жели да тако изрезано дрво буде и исцепано онда је цена 7.200 динара. У цену кубика урачунат је и превоз до одредишта за испоруку огрева.

Прочитајте још - ПРИПРЕМА ЗА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ: Функционалне пробе у току

- Ове јесени имамо и велику потражњу угља, а највише се траже сушени "вреоци", којег нажалост немамо у понуди. Проблем је изгледа у испоруци, али се надамо да ћемо у току сезоне добити одређене количине за наше купце - додаје наша саговорница.

На овом стоваришту током минулог лета је тона угља "колубаре" коштала 9.500 динара, сушени "вреоци" су били 14.000 а "бановићи" 14.500 динара. Да ли ће те цене остати и за нове испоруке, потрошачи ће бити благовремено обавештени.

Код колега у другој дрвари цена тврдог огревног дрвета је 6.700 динара за кубик, свега 100 динара скупље него лане.

- Потражња је засад мало слабија него у исто време лане, али очекујемо да ће се појачати, како диктирају временске прилике и потребе за огревом - каже продавачица у овом стоваришту код Алмашког гробља, напомињући да тренутно немају угља у понуди.


фото Д.Дозет

Будући да купци све чешће захтевају да дрво буде изрезано, у "Платан С-у" имају запослене раднике који обављају ту услугу.

Прочитајте још - НАБАВКА ОГРЕВА У ЈЕКУ: Ево како се крећу цене дрва, пелета и угља

Ни у Каћу, квалитетна буковина и церовина није мењала ценовник и стаје око 6.000 динара. За исечене цепанице плаћа се мало скупље, каже, за "Новости", Саша Смиљанић, власник стоваришта, и напомиње да је обезбеђено довољно огревног дрвета за редовне купце.

АЛТЕРНАТИВА

ОДРЕЂЕНИ број домаћинстава на подручју Новог Сада прешао је на грејање пелетом. Цена буковог је 25 динара по килограму, а брикет је за динар јефтинији.

ПЛАЋАЊЕ

НА почетку године нека стоваришта су склапала уговоре са синдикатима о плаћању огрева на отплату, а сада тога нема. Једина могућност отплате на више рата је чековима грађана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)