ФЕСТИВАЛ СИРЕВА И КАЧКАВАЉА: Млечне ђаконије од Алпа до Балкана (ФОТО)

В.Ћирић

субота, 21. 09. 2019. у 13:55

ФЕСТИВАЛ СИРЕВА И КАЧКАВАЉА: Млечне ђаконије од Алпа до Балкана (ФОТО)

Фото В. Ћирић

Пироћанци организовали још један успешан фестивал сирева и качкаваља
ТУРИСТИЧКА организација Пирот, Млекарска школа "Др Обрен Пејић" и локална власт у овом граду, приредили су још један успешан фестивал сирева и качкаваља, који је ,судећи по учесницима, попримио међународне размере.


У средовековној тврђави Момчилов град, тачније у доњем делу овог историјске знаменитости која се налази и на грбу Пирота, окупило се тридесетак реномираних прерађивача млека из овог дела Србије, из околине Сјенице са Пештера, Сврљига, Шумадије, из Банатског Карађорвева, околине Панчева, Београда, из Срема, али и из Габрова у Бугарској, па чак и из Француске. По први пут, многобројни посетиоци су могли да виде и пробају, али и да купе и француске сиреве, који потичу са фарми расутих по Алпима. Французи су, преко своје новосадске радње, изложили десетак врста сирева и били су, заиста добродошли.


-Овде смо први пут и за сада смо задовољни. Наши сиреви потичу са органских фарми на Аплима и искључиво су од крављег млека. Имамо десетак врста сирева, међу њима су такозвани плави сиреви са плеснима,колут из Савоја, затим сиреви стари и по 15 месеци рађени на начин како се то у Француској чинило вековима. Задржане су све особености производње на ситним газдинаствима и малим фармама, које подржавами и на овакав начин. У зависности од начина израде,квалитета млека, старости и других каратктеристика, цена килограма сира креће се од 2,5 до 3,4 хиљаде динара-казао нам је на беспрекорном српском Оливије Длузни, који у Новом Саду ради већ четори године и задовољан је од кад је у Србији.


Прочитајте још: МАЈСТОРИ У ТВРЂАВИ: Традиционални фестивал сира и качкаваља у Пироту


Неуморни французи су на свом штанду, посебном направом на танке кришке секли погачу сира и делили посетиоцима који сасвим сигурно знају шта је добар сир, јер су готово сви потомци старопланинских пастира и одрасли су млеку на сиревима.


Домаћи сиреви са Старе планине, бели, саламурени, качкаваљи и остале ђаконије по килограму вреде од 450 динара па навише. Било је овчјих, козјих, крављих, мешаних са додацима менте, нане, ораха, лешника, разног зачинског биља, димљених...


Домаћини на штанду из Бугарске, тачније из габрова су такође задовољни наступом у Пироту, а изненађениу су великим бројем гостију посетилаца из ове суседне земље. Међу специјалитетима и домаћом здравом храном посебну пажњу је привукло ромаћинство Душице и Ивана Златанова из села Ракита, који су поред осталог припремили и џем од љутих папричица, стако од паприке, козји сир са зачинима у уљу и наравно ајвар од паприке која је расла у Влашким планинама.


Директор Туристичке организација у Пироту Братислав Златков, каже да је задовољан одзивом произвођача сирева и остале домаће хране.