Помоћ за сточаре

А. РОВЧАНИН

среда, 18. 09. 2019. у 14:34

Помоћ за сточаре

Изложена грла на Сајму у Бродареву Фото А. Ровчанин

Пољопривредни сајам у Бродареву ове године окупио око 50 излагача; Уз субвенције надлежних многи су проширили своју производњу

БРОДАРЕВО је 12. пут било домаћин Пољопривредног сајма који је окупио педесетак излагача из пријепољског краја. Сајам као највећа манифестација пољопривредних делатности у граду на Лиму је кроз своју историју прошао тешке периоде, био је и пред гашењем, међутим, захваљујући ентузијазму Бродареваца да се сачува сајам и презентују достигнућа у пољопривреди, резултирао је и ове године окупљањем најупорнијих произвођача хране. Број излагача био је мањи него претходних година.

Љубисав Гојаковић, из села Гробница код Бродарева, бави се већ седам година озбиљном производњом парадајза и паприке, а тренутно има петнаест пластеника. Сајам види као шансу да представи своје производе суграђанима и размени искуства са другим произвођачима. Он наводи да од пољопривреде може да се живи.

- Сви радимо мајка, супруга, отац и ја, а и када дете одрасте, и оно ће са нама. Ко хоће да ради, може да живи од овог посла. Користим и субвенције, ове године сам добио пластеник дужине 18 метара од Омладинског фонда и Општине Пријепоље, све остало сам сам сопственим средствима обезбедио. Значајну помоћ имам од фирме "ЕС комерц" јер све што од њих узмем плаћам производњом - каже Љубисав и додаје да производе пласира искључиво на тезги у Бродареву, а вишак робе даје компанији "ЕС комерц".

Отварајући Пољопривредни сајам, председник Месне заједнице Бродарево Анес Ровчанин је навео да Општина Пријепоље сваке године из свог буџета издваја знатна средства за развој пољопривреде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пензионери хит на тржишту рада


- За унапређење стања у пољопривреди локална самоуправа сваке године издваја знатна средства. Ове године за куповину приплодног материјала јуница и јагњади опредељено је 11,4 милиона, а до сада је предато 46 захтева. Расписан је јавни позив за набавку опреме за пчеларство, опреме за мужу и музилица, прскалица и система за наводњавање, и за те намене је опредељено 1,7 милиона динара. Крајем октобра и новембра биће надокнада за вештачко осемењивање за уматичене и неуматичена грла говеда - нагласио је Ровчанин.

За изложене краве прву награду добио је Ахмет Јејна, а за бикове награђен је Мехо Кајевић, док је најбоља јуница по мишљењу стручног жирија власништво Самеда Трнчића. Награда за изложеног овна припала је Синану Кајевићу, за овцу Јусуфу Бјелаку, док је за козе награђена Тиџа Зулић. Најбољег коња, по оцени жирија, имао је Јасмин Фетаховић.

Одзив излагача је слабији


У категорији пољопривредних производа, домаће радиности и старих заната награде су припале Станки Баковић, Рајку Сарићу, Миланку Баковићу, Љубисаву Гојаковићу и Драгани Вранић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације