НЕВРЕМЕ ДОНЕЛО МУКЕ ВЕЉКОВИЋИМА: Гром спалио егзистенцију

В. Ћирић

13. 09. 2019. у 07:52

Породици Вељковић на Сувој планини невреме однело 7.000 бала сена и шталу. Сточари из Шљивовика страхују од зиме и да ће стока морати у кланицу

НЕВРЕМЕ ДОНЕЛО МУКЕ ВЕЉКОВИЋИМА: Гром спалио егзистенцију

ПОЖАР Имовина у пепелу,фото В.Ћирић

ОД 26. августа, када је, највероватније гром узроковао пожар на економској згради породице Вељковић у селу Шљивовик на Сувој планини, ови угледни сточари пролазе кроз пакао! Тог за њих црног понедељка, ватрена стихија која је букнула прогутала је више од 7.000 бала сена, нешто мало кукуруза и комплетну шталу. Стока је на сву срећу била на испаши. Штета која се процењује на најмање 17.000 евра, превелика је за ово домаћинство које чува 130 оваца, две краве и теле и нешто мало пернате живине.

Са главом породице Славољубом Вељковићем, и његовом супругом Калинком Кајом, живе и син Горан са супругом Баркицом и четворогодишњим унуком Николом. Не прође ниједан тренутак, а да се не поведе разговор око тога, како ће преживети предстојећу зиму, и хоће ли успети да сачувају стоку и остану на селу.- Језа ме хвата кад помислим на предстојећу зиму. Летос смо спремили сено, а сада немамо ниједну сламку - каже Славољуб. - Оно мало траве у околини што је остало је сасушено и нема шта да се поново накоси. Како и чиме ћу прехранити стоку немам појма. Ако не успем да прикупим сено и обновим зграду да сместим стоку, распродаћу све и идем у варош, па како свима тако и мени.

Кад је пожар избио Славољуб је са овцама био неколико километара даље од штале и могао је само да гледа шта се дешава. Каже да није чуво велики прасак, само је видео како ватра почиње да куља испод слемена штале дугачке 25, а широке пет метара. Ватру су гасиле комшије, док нису стигли ватрогасци. Нажалост, остало је само жгариште. Овце су сада у летњем тору, а краве у штали код комшије.

ОЧАЈ Вељковићи забринути за даљи живот,фото В.Ћирић

Горан Миљковић, председник белопаланачке општине, обећао је да ће локална власт директно помоћи, у новцу, сточној храни или грађевинском материјалу.


ПРОТИВГРАДНА РАКЕТА

МНОГИ у селу кажу да је тог понедељка, дејствовала противградна одбрана, и тврде да је пожар изазвала управо противградна ракета, јер се није чула детонација грома. У прилог овој тврдњи, кажу мештани, иде и чињеница да је на остацима црепа са крова штале пронађена и нека врста истопљене пластике, за коју сумњају да је остатак неексплодиране ракете?!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације