ПРОТЕСТ НИШЛИЈА: Желе зеленило, неће паркинг

Ј. ЋОСИН

10. 09. 2019. у 06:42

ПРОТЕСТ НИШЛИЈА: Желе зеленило, неће паркинг

НЕЗАДОВОЉНА Данка Петровић (у средини), једна од станара Фото: Ј. Ћосин

Протест Нишлија због изградње јавне гараже на Синђелићевом тргу иза Народног позоришта. Иако би додатна места скратила муке возача, противе се станари у центру

КАКО би паркирање у центру Ниша било изводљивије, на Синђелићевом тргу иза Народног позоришта у току су припреме за изградњу двоспратне монтажне гараже са додатних 70 паркинг места. Међутим, станари солитера и околних зграда, који данима негодују због изградње гараже, сматрајући да ће им додатна паркинг места отежати живот у центру града без зеленила, у понедељак су спречили извођаче да наставе радове, након што су посекли младо дрво липе.

- Причало се да ће се правити гаража, причало се о подземној, па се одустало и сад одједном надземна, са додатних 70 места на 80 постојећих. Ово је срамота шта се ради, да посеку младу липу, хтели су и остало дрвеће, али смо их спречили. Геометар је рекао да ће бити посечена три дрвета, а данас се испоставило да ће посећи све. Протестовали смо и за викенд, а наставићемо ако треба сваког дана, док градске власти не одустану од ове идеје - каже Нишлијка Данка Петровић, једна од станара строгог центра града који сматрају да постојећи паркинг на том месту већ довољно загађује средину, због чега желе више паркова и зеленила.

Протест су започели минулог викенда, а наставиће га, кажу, све док се не изборе за своја права.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ЛОПОВИ ПУСТОШЕ ШУМЕ: Краду од старачких домаћинстава и то усред дана!


- Очекујем да ћемо од уторка изаћи у знатно већем броју да искажемо незадовољство. Ако живимо у центру града, где је загађење свакако велико, не значи да треба да нам се угрози здравље још више. Па има ваљда још локација око центра града где не живи баш толики број људи - рекао је један од станара Синђелићевог трга.

фото Ј.Ћосин

Иначе, за изградњу двоспратне гараже, нишки ЈКП "Паркинг сервис", према ранијим најавама, подигао је кредит од 40 милиона динара. Недавно је паркинг на спрат отворен и код Дома здравља у Нишу, након чега је спроведен тендер за још једну овакву конструкцију.

фото Ј.Ћосин

АЛТЕРНАТИВА

ДО закључења овог броја нисмо успели да добијемо одговор из "Паркинг сервиса" на питање када ће бити завршена изградња. Остаје такође непознаница да ли ће се због протеста станара одустати од изградње и да ли постоји нека друга локација на којој би могао бити изграђен паркинг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације