ЂАКЕ новосадских осмолетки "Јован Поповић", "Вук Караџић" и основне школе "Вељко Влаховић" у Шангају, 2. септембра када зазвони за нову школску годину, дочекаће једносменски рад. То значи да ће ученици ових образовних установа часове похађати само у преподневној смени, а за њих су осмишљене и разноврсне активности.

Ове школе, како истичу, располажу простором, тако да организовање наставе само у једној смени неће представљати проблем, а припремљени су и програми за ваннаставне активности.

У ОШ "Вук Караџић", која постоји више од века, по речима Зорице Зељковић, директорке, све је спремно за рад по новом програму, и радују се 2. септембру и свечаном пријему првака.

- Наша школа има 412 ђака у 19 одељења - предочава нам Зељковићева, додајући да од првог до четвртог има десет, а од петог до осмог девет одељења. - Ученици ће после наставе све одрађивати у школи. У школи је урађена дигитализација и у свакој учионици имамо интернет и 16 "дигиталних" наставника. Ђаци имају своје кодове и преко рачунара раде задатке и лекције.

Наша саговорница још додаје да су родитељи о новом начину рада били обавештени још док је трајао конкурс за овај пилот--пројекат Министарства просвете.

У ОШ "Јован Поповић", која броји 900 основаца, користе два објекта, а ђаци који похађају пети и други разред у издвојеној, односно "малој" школи, већ одраније наставу имају само у једној смени, и искуства су добра.

Прочитајте још: Ово је списак школа у којима од септембра почиње једносменска настава (ФОТО)

- Савет родитеља и Школски одбор дали су сагласност да ученици трећег разреда у "великој" школи, сва четири одељења, од ове школске године, такође наставу имају само у једној смени - истиче Горан Стевановић, в. д. директора. - Треба нам мало помоћи у вези са простором у "малој" школи да бисмо комплетно прешли на једносменски рад.

Очекују се да деца имају више времена за спорт


У ОШ "Вељко Влаховић" у новосадском насељу Шангај, коју похађа 150 дечака и девојчица, настава се и до сада одвијала само у једној, преподневној смени. Ђаци ће свакодневно имати активности.

ДЕЦА ЗБРИНУТА

РЕСОРНИ министар Младен Шарчевић је раније рекао да су уводећи нови модел, имали у виду радно време родитеља који у великом броју раде од девет до 17 часова, а некада и дуже, па ће овај модел помоћи да деца буду "збринута" док су им родитељи на послу. Осим тога, имаће могућност да домаће задатке ураде у школи и још нешто додатно науче.