Пожаревац: Да више младих остане на селу

Д. НОВКОВИЋ

13. 08. 2019. у 08:03

Пожаревац: Да више младих остане на селу

Урош Делић, Александар Живковић и Бојан Илић / Фото ГУ у Пожаревцу

Десеторо матураната Пољопривредне школе "Соња Маринковић" у Пожаревцу добија дар. Град и фондација "Ана и Владе Дивац" обезбедили укупно 1,4 милиона динара

ФОНДАЦИЈА под именом "Ана и Владе Дивац" је почела уручење донација матурантима Пољопривредне школе "Соња Маринковић" у Пожаревцу. У оквиру пројекта названог "Оснаживање младих пољопривредника", после конкурса објављеног у марту, десеторо матураната ће добити укупно 1,4 милиона динара.

Први на списку су били Александар Живковић из Трњана, који је добио девет оваца, те Иван Станојевић из Берања, којем је уручено 20 кошница са пратећом опремом.

- Све је почело када је мој индивидуални бизнис-план одобрен на школском конкурсу, а сада сам добио девет јагњади за приплод расе виртемберг, да наставим породичну традицију сточарске производње. Надам се да ћу добити и субвенцију државе за унапређење газдинства - истиче млади Живковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОЖАРЕВАЦ НА ПЛУС 39 СТЕПЕНИ: Цистерна у центру града за жедне пролазнике

И његов колега Станојевић ће наставити бизнис који су започели његови деда и отац, тим пре што је добио чак пет пута више кошница него што их је досад имао.

Донације ће добити још Александар Адамовић (ротациона коса и прскалица), Јована Петрић (кошнице и опрема за пчеларство), Марко Ранковић (јагњад расе виртемберг), Филип Младеновић (спирална месилица за тесто), Ана Ранисављевић (пластеник са опремом), Владимир Симић (четири назимице), Немања Лупшић (тракторска прскалица) и Александар Радосављевић (140 садница лешника).

Иван Станојевић са породицом, поред донираних кошница и опреме


Председник Скупштине града у Пожаревцу Бојан Илић истиче да - у ситуацији када се све мање људи одлучује за останак на селу - локална самоуправа, у сарадњи са Фондацијом "Ана и Владе Дивац", интензивно подржава младе да стекну вештину израде бизнис-планова, а Урош Делић испред дародаваца верује да ће им то омогућити да квалитетније учествују на конкурсима за доделу средстава.


СТРАТЕГИЈА

ОД почетка године, пројекат подршке матурантима је реализован у пољопривредним школама на територији још општина у Србији. Укупан фонд за те намене је премашио четири и по милиона динара, колико је обезбеђено уз помоћ индивидуалних донатора и локалних самоуправа.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације