Мало који град се попут Лознице може подичити чињеницом да је заиста место наде за младе, каже нам професоро Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, који је у тиму Видоја Петровића више од деценију и по, а пре тога је био један од најугледнијих директора средњих школа у Србији.

Видљиви су, каже наш саговорни, резултати у областима путне, енергетске, спортске и здравствене инфраструктуре, што је све потребно за квалитетан живот свих грађана Лознице, а посебно младих људи, који желе да живе и раде у овом граду. многобројни показатељи указују на то да Лозница има свој континуитет у развоју, а да је динамика знатно убрзана од септембра 2017. године, када је председник државе представио развојни план и програм за Лозницу и Западну Србију.

- Млади Лозничани, осим подршке коју добијају током образовања, значајну подршку добијају и приликом запослења - оцењује Ђокић. - Блиска сарадња Лознице са Националном службом за запошљавање, кроз локални Акциони план запошљавања је омогућила да у претходних десет година више од 700 свршених студената добије прилику да одради стручну праксу, а велики број њих је имао и прилику да се запосли у свом граду. Лозница препознаје и вреднује најбоље међу најбољима, а међу младим Лозничанима је таквих доста. Увек се ради на томе да се у сарадњи са локалним привредницима, привредним друштвима и предузетницима нађе начин за запошљавање младих људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХУМАНИ ПОНЕДЕЉАК: Акција помоћи Алекси Микићу

Млади су будућност, напомиње Видоје Петровић, први човек овог града.

- Овог пролећа смо положили камен темељац за две фабрике - кинеску компанију "Минт" и америчку компанију "Адијент", у којима ће посао добити више од 2.500 људи. Уз свесрдну подршку председника Републике Србије Александра Вучића, рекао бих да смо поставили камен темељац будућности Лознице. Будућност су и наши успешни привредници, који су пронашли пут ка тржиштима Европске уније и света, који промовишу свој град и своју земљу на најбољи начин, а још поноснији сам што они дају шансу младима у нашем граду да своју будућност остваре овде - напомиње Петровић.

Најбољи матурант Димитрије Павлов (у средини) са челницима града

У "Адијенту" је посао добило пет стотина младих, а у компанији "Минт" ускоро почиње пријем радника.

- Мислећи на будућност, значајна средства из буџета Града се издвајају за подршку мајкама и деци, и супружницима приликом склапања првог брака - прецизира Љубинко Ђокић. - Брачни парови не само да добијају неку врсту подстицаја кроз новчану подршку оснивању породице, већ имају и могућност да им град купи кућу и окућницу у неком од околних села, чиме се насељавају и прилично ушорена лозничка села о којима градска власт брине подједнако као и о самом граду. Поред градова Зрењанина, Лесковца и Београда, и Лозница је као четврти град ушла у пројекат "Бебо, добро дошла на свет", а који пружа помоћ породиљама да после порођаја у болници заврше комплетну папирологију око подношења захтева за остваривање права на родитељски додатак.

Град Лозница спроводи и услугу личног пратиоца детета, захваљујући подршци Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Лични пратилац детета намењен је деци и младима са сметњама у психофизичком развоју којима је потребна посебна брига и нега. Повратне информације од школа и родитеља су похвале на рачун значајне подршке која се пружа деци у циљу лакшег укључивања у редовно школовање и комуникацију са вршњацима.