СЕЛА МУКУ МУЧЕ СА СТРУЈОМ: Пола Медвеђе чами у мраку

И. МИТИЋ

07. 08. 2019. у 16:28

СЕЛА МУКУ МУЧЕ СА СТРУЈОМ: Пола Медвеђе чами у мраку

Одсељени мештани сваки тренутак користе за посету огњиштима / Фото Приватна архива

Најављена скора реконструкција дотрајалог далековода из 1987. године

СЕЛА Спонце и Реткоцер на територији Медвеђе, са бројним засеоцима уз административну линију са Косметом, често остају без електричне енергије, а мештани тврде да је током последња два и по месеца струја нестајала готово сваког дана.

Зато, кажу, ионако тежак живот у овим планинским крајевима постаје неподношљив, па је крајње време да се нешто предузме како би вишегодишњи проблем коначно био решен. У локалној самоуправи истичу да су са надлежнима у ЕПС договорили реконструкцију мреже, како би обезбедили стабилније снабдевање и поменутих, али и других села око Медвеђе.

- Кад год се пожалимо на прекид напајања, кажу нам да је киша наквасила изолаторе на далеководима, па зато сатима остајемо без струје. Мрежа је заиста у очајном стању, а изолатори су се на многим местима откачили са бандера и лебде у ваздуху, мада су и жице лабаве, па се по јаком ветру међусобно додирују или ударају у крошње дрвећа. Наше муке је ове године додатно погоршало лоше време - јада се Радосав Јовановић из споначког засеока Клекова Главица.

Прочитајте још - У шест села Срба повратника на Космету поново има струје

Каже да у Спонцу и Реткоцеру има око 400 углавном старачких домаћинстава, које често посећују деца и унуци, али се овде кратко задржавају јер је живот без струје у 21. веку веома тежак...

- Све залихе хране нам се покваре, а у планини немамо могућност да, као људи из града, скокнемо до продавнице. Комшији се због честих прекида покварио телевизор, мени је машина за прање веша отказала послушност, а сличне муке муче у готово свакој од овдашњих кућа. Зато је узалудно то што многи овде долазе преко лета и помажу родитељима, покушавајући да одрже своја имања. Неки су подигли воћњаке, посебно малињаке, али нестабилно снабдевање струјом свима квари срећу - вели Радосав који ради у Београду, али сваки слободан дан користи да буде у родном засеоку, баш као и још тридесетак његових комшија.

Притом су, истиче, неки од њих саградили нове, а неки реновирали старе куће, али све то у овим околностима и нема неког смисла. Јер, озбиљнијег улагања у одржавање проблематичног далековода није било још од 1987, када је он постављен у оквиру омладинске радне акције, па сличне проблеме имају и друга села на подручју Медвеђе, попут Гајтана, на пример.

Прочитајте још - Косово: Укључена струја већини српских села

- Проблеми су очигледни и са надлежнима у лесковачкој "Електродистрибуцији" смо део око Тулара већ средили. Договорили смо се да започнемо и реконструкцију мреже ка Спонцу и Реткоцеру, те према још неким селима, а у плану је и чишћење растиња које по лошем времену причињава велике проблеме - најављује први човек Медвеђе Небојша Арсић, напомињући да је за овдашњу локалну самоуправу важно да има и алтернативни правац снавдевања струјом, па се надају да ће ЕПС наставити изградњу далековода који је стигао до села Клајић.

ТЕНДЕРИ

СУДЕЋИ по незваничним информацијама из "Електродистрибуције" у Лесковцу, о томе да је јавна набавка за обимнију реконструкцију електромреже на подручју Медвеђе успешно окончана, надлежни очекују да радови на приоритетним правцима почну за најкасније 20 дана. Завршен је, кажу, и велики тендер за сечу растиња, мада су и многи мештани вољни да помогну, али без присуства стручњака то не би смели сами да раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације