БАЧ је добио туристичко предузеће које посетиоце ове општине у обилазак знаменитости и природних лепота води - бициклом. Назив предузећа је "Бајс из најс", а покренули су га матуранти Средње пољопривредне школе. Они су овог лета уписали Пољопривредни факултет у Новом Саду, а предузеће ће наставити да воде као студенти.

- Предузеће је израсло из ученичке компаније, коју смо формирали ради учешћа у регионалном такмичењу "Достигнућа младих" у Новом Саду. Циљ надметања био је да се направи компанија која би могла да ради у реалности. Идеју за фирму "Бајс из најс" дала је наша разредна, професорка српског језика и књижевности Зорица Суботић - наводи Адам Балић, један од предузетника.

Александра Мујагић, задужена за маркетинг, каже да је тестирање предузећа у пракси превазишло очекивања, јер је пробна туристичка тура у априлу ове године била више него успешна.

- Позвали смо у госте многе школе, а одазвали су се ђаци техничких школа из Апатина и Младеновца и гимназије из Старе Пазове.

Обезбедили смо им бицикле, а захваљујући многобројним спонзорима, наши први туристи, њих 25, платили су само трошкове пута. Била је то екскурзија кроз дружење - истиче Александра.

Двоточкашима кроз бачку равницу


Гости су били дочекани у Пољопривредној школи, где им је сервиран доручак који су припремили ученици са смерова пекар и произвођач прехрамбених производа, а поврће је стигло са школске економије. Њима су потом подељене мапе и компаси, с којима су истраживали културно-историјско наслеђе Бача - средњовековну тврђаву из 14. века, најстарију у Војводини, фрањевачки самостан из 12. века, православни манастир Бођани из 15. и турско купатило из 16. века. На језеру Провала у Вајској ручали су у хотелу "Бачки двор" и учествовали у Играма без граница.

- Желимо да промовишемо нашу општину кроз едукативни, еколошки, гастро и агро туризам. Нудимо здраву храну, локалне специјалитете и традиционална јела, а госте из већих градова водићемо и у воћњак, пластенике и стакленике школске економије, да их упознамо с пољопривредном производњом - напомиње Адам.


Прочитајте још: Плакета тврђави Бач


Александра најављује програме за различите генерације, који не би били само једнодневни.

- Старији би могли да преноће у хотелу, а млади у шаторима. За средњошколце ћемо организовати и тематске журке. У плану је и биоскоп на отвореном, на Провали, уз бакље, као и пуштање лампиона жеља изнад језера - каже Александра.

Бајком до средњовековне тврђаве - Фото "Бајс из најс"


ВОДИЧИ НА ОСАМ ЈЕЗИКА

СВИ посленици фирме "Бајс из најс" уједно су и туристички водичи, спремни да са гостима комуницирају на осам језика - српском, словачком, хрватском, енглеском, немачком, мађарском, румунском и ромском. Како објашњавају, живе у вишенационалној средини и свако од њих говори више језика.