МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА: Овде спас траже и Албанци

Д. ЗЕЧЕВИЋ

15. 07. 2019. у 12:45

МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА: Овде спас траже и Албанци

Верници сваке године испуне манастирску цркву

Манастир светих Врача Козме и Дамјана, у Зочишту, надомак Ораховца, јуче обележио храмовну славу. Игуман Михајло: Иако су је неки спаљивали и рушили, светиња се опет обнавља и васкрсава

СЛАВСКОМ литургијом коју су служили монаси епархије рашко-призренске јуче је у манастиру светих Врача, Козме и Дамјана у Зочишту, код Ораховца, обележена храмовна слава. У присуству житеља околне Велике Хоче и суседног Ораховца, као и верника из других крајева Космета и централне Србије, ова светиња, једна од посећенијих православних храмова на Космету обележила је празник светитеља чији делови мошти почивају у унутрашњости камене црквице.

- Хвала Светим Врачима што смо данас у овој њиховој светињи. Иако су је неки спаљивали и рушили, она се опет обнавља и васкрсава, јер се осећа велика благодат и љубав Божја - говори отац Михајло, игуман светиње.

За манастирску славу, сваки пут су пуне верника и црква и манастирска порта, док се посетиоци после литургије окупљају у трпезарији на ручку који су уз помоћ мештана две околне српске средине припремили монаси. Да се Божје и присуство светитеља осећа унутар манастирског здања тврде и верници који долазе из свих крајева Космета и централне Србије, не само за манастирску славу, већ када год им се укаже прилика.


Прочитајте још: СВЕТИЊА НА КОСМЕТУ: Исцељује и Србе и Албанце


- Многи долазе да потраже спас и излечење од физичких и духовних болести, а светиња је поготову позната по томе што помаже у излечењу болесне деце. Тако, поред наших верника, овде децу доводе и Албанци не само са Космета, већ и иностранства и то углавном током лета када долазе на одмор - прича нам један од искушеника овог храма у којем борави неколико монаха одајући нам углавном непознату чињеницу да се у светињи налазе делови моштију глава светитеља Козме и Дамјана , познатих по исцелитељским моћима, које се како истиче наш саоворник осећају у сваком делићу светиње.

Зато се, како нам кажу монаси, упркос ранијим нападима и провокацијама Албанаца унутар светиње осећају заштићеним јер их чувају светитељи. Иначе, до 1999. године у селу испод манастира живело је више од 300 Срба и око 500 Албанаца, али иако је обновљено доста порушених кућа, данас у овом селу нема Срба, а расељени се не усуђују на повратак.


СВЕ БИЛО СПАЉЕНО

ОВА светиња је септембра 1999. године срушена експлозивом до темеља, а конаци спаљени, али су монаси успели да пренесу мошти светитеља у манастир Сопоћани. Пет година касније, 2004. године монаси су се вратили и започели обнову светиње која још траје. Црква је освештана 2007. године, а прилозима верника и уз помоћ Владе Србије саграђени су и конаци и звоник, манастирска трпезарија...


НЕМАЊИЋИ

МАНАСТИР је саграђен у време династије Немањића, а по предању, три века је старији од Високих Дечана. На основу пронађеног ранохришћанског надгробног споменика и керамике из 3. и 4. века претпоставља се да датира из четвртог века. Међутим, први пут се манастир Зочиште спомиње 1327. године у даровној повељи Светог краља Стефана Дечанског, који је даровао многе околне поседе Манастиру Хиландар на Светој Гори, тако да је и ова светиња у том завештању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације