Кад од млина хлеба нема

З. РАЈИЋ

20. 06. 2019. у 13:32

Кад од млина хлеба нема

Силоси за откуп и смештај 2.500 вагона рода Фото З. Рајић

Сивачки "Унион" поново на продају, јер ни други купац није успео да га покрене. Силоси претворени у складишта, а брашно се не производи још од 2005. године

МЛИН "Унион" у Сивцу нема среће с приватизацијом, јер ни други власник није успео да покрене његове машине, па га је огласио за продају. Обавештење о томе истакнуто је изнад улаза у предузеће, а очекује се да ће млин са силосима бити продат након жетве пшенице, коју ће Млинско-пекарска индустрија "Победа" из Аранђеловца откупљивати у Сивцу још овог лета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сивац: Млин „самлео” и - зараде

"Унион" је угасио погоне 2005. године, кад је његов власник постало предузеће "Житомедија" из Куле. Купопродајни уговор је раскинут две године касније, јер је "Житомедија" потпуно запоставила производњу брашна и једино користила силосе "Униона" за складиштење своје робе. После раскида приватизације, предузеће је издато у закуп "Викторија групи", која је у његовим силосима чувала пољопривредне производе. Млин је 2010. отишао у стечај, а 2012. је његов други власник постала МПИ "Победа" из Аранђеловца.

Отпуштени радници "Униона" надали су се да ће бити враћени на посао, јер је директор "Победе" Владо Дамјанац најављивао да ће активирати млин. "Унион" је пре приватизације имао 105 сталних радника, а под фирмом "Житомедије" 56, од којих је 36 добило отказ кад је млин издат у закуп "Викторија групи".

Број запослених у сивачком млину "Победа" је свела на седам, од чега је прошле године отпустила тројицу, а двојица су због преоптерећености послом дала отказ. Један од њих се недавно вратио да помогне приликом пријема пшенице у силосе. Ради тога су ових дана привремено запослена још двојица, а још један ће бити примљен пред саму жетву. Очекује се да за откуп пшенице у Сивац стигне и неколико радника из Аранђеловца.

- Откази су били јасан сигнал да "Победа" хоће да се реши "Униона". То је постало још очигледније кад је купила млин "Житопромет" у Чачку - каже један од отпуштених радника.

Према његовим речима, "Победа" је редовно исплаћивала зараде и уплаћивала доприносе, и потпуно очувала постројења, као и силосе "Униона", капацитета око 2.500 вагона, у којима је за сопствене потребе, али и услужно, лагеровала пшеницу, кукуруз, соју и сунцокрет.

О пословним искуствима "Победе" у "Униону" и разлозима за продају сивачког млина покушали смо да добијемо изјаву од директора Дамјанца, који, како нам је речено, комуницира с медијима искључиво путем мејла. Ни више накнадних молби није помогло да директор одговори на поруку, упућену 4. јуна. Међутим, сивачки пољопривредници, који су сарађивали са "Победом", као и радници "Униона", кажу да није никаква енигма зашто се млин продаје. Разлог је, наводе, тај што "Победи" није пошло за руком да променом технологије у "Униону", уз бела брашна тип 400 и 500 и полубело тип 850, оствари и производњу брашна тип 650, наменског за домаћи хлеб и разна слана пецива.

СИРОВИНА НАДОХВАТ РУКЕ

ЗА куповину "Униона", како смо сазнали, заинтересовани су странци, али и неке од земљорадничких задруга у Сивцу. Мештани би волели да млин преузме неко од "домаћих", истичући да је штета што не ради једини индустријски погон у Сивцу (основан 1906), који има сировину надохват руке и одличну локацију, јер је смештен крај регионалног ауто-пута и пловног Великог бачког канала, а железничка пруга пролази кроз његово двориште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације