БИЈЕ ВРЕЛО ИЗ БРАНЕ: Необична појава у ХЕ Увац

Д. Гагричић

09. 05. 2019. у 10:15

БИЈЕ ВРЕЛО ИЗ БРАНЕ: Необична појава у ХЕ Увац

Брана ХЕ "Увац" на Растокама Фото Д. Гагричић

Различити коментари мештана насеља Стари Влах. У ЕПС тврде да нема оштећења и да Македонци раде истраживања

ИЗ КАМЕЊАРА у дну бране ХЕ "Увац, на Растокама, бије извор воде попут врела на падинама Јавора и Чемернице, од којег настају речице. Водоток дуг двадесетак метара силази у мање језерце у некадашњем кориту Увца, а хук воде чује се на ободу Увачке клисуре. Ове необична појава изазива нагађања мештана Старог Влаха и радозналост посетилаца Резервата "Увац". Најчешћа питања су како и одакле вода долази, да ли из акумулације треће бране на Увцу или из неког подземног тока, те да ли ће и кад отвор добити чеп?

- Оштећење на брани не постоји, а отицање процурелих вода јенезнатно, мање од 0,1 кубни метар по секунди - истичу у одговору медијима у Сектору за односе с јавношћу ЕПС-а, додајући да је ово насута брана, да не постоји опасност од њеног урушавања и да неће бити последица.

Прочитајте још: Ћуприја на дну језера

Подсећајући да се и овде, као и код сваке насуте бране, стање континуиранопрати, да се мере слегања терена и специфична померања, као и протицаји процуреле воде и раде анализе, у ЕПС одговарају на гласине да је отицање готово 100 литара воде у секунди у последње четири године из некадашњег дренажног отвора у језерце испод бране велики губитак, да киловати одлазе у неповрат.

- Постојеће језерце постоји од када је изграђена брана, од 1979. године, и пуни се и празни у зависности од временских услова и служи за скупљање атмосферских и подземних вода које пониру са бокова бране и из инјекционе галерије, а из тог језерцета вода се улива у акумулацију ХЕ "Кокин Брод".

Прочитајте још: Гром ударио у ХЕ Увац

На брани хидроелектране "Увац", која је део "Лимских ХЕ" из Нове Вароши, тренутно се, према пројекту детаљних геолошких истраживања, изводе истражни радови. Извођач је Грађевински институт Македоније, огранак ГИМ из Београда, а планирано је да радови са израдом пројекта трају шест месеци, за шта је ЕПС обезбедио 42 милиона динара. Ови радови, како се тврди ни у ком случају не утичу на производњу ХЕ "Увац", а недавно је обављен годишњи ремонт агрегата.

Отицање воде у дну бране

Са разних страна, у првом реду од власника чамаца, који возе посетиоце меандрима Увачког језера, као и туристичких радника, стижу замерке да је знатно оборена кота језера, па се страхује од мање посете, мада водостај данима расте.

- ХЕ "Увац" је акумулациона хидроелектрана која главну производњу остварује током зимских месеци. Вода из језера се користи током зимских месеци, а поновно пуњење ради се у пролећним месецима. Кота језера не излази из граница кота које су ускладу са водном дозволом добијеном од Министарства пољопривреде и заштите животне средине - наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Преко бране ХЕ "Увац" иде пут од Нове Вароши према Јавору и преко Штиткова и Анатеме до Ивањице, долине Моравице и Драгачева.

ОД КАМЕНА И ГЛИНЕ

ХЕ "Увац" грађена је у периоду 1974. до 1979. године и у брану је насуто 2,6 милиона камена, глине и другог материјала. Брана је висока 110, ширине 107 и дужине (у круни) 313 метара. У језеру, дугом 27 километара, може да се акумулира 210 милиона кубика воде. Инсталисана снага агрегата је 36 мегавата, са годишњом производњом од 70 милиона киловат-сати струје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације