Клинички центар Војводине (КЦВ), где је у току топлификација, први пут, после скоро 50 година, неће се више грејати на мазут, већ на гас, преко Новосадске топлане.

То јавно комунално предузеће уложило је 160 милиона динара у топлификацију Клиничког центра Војводине.

Новосадска топлана уложиће 160 милиона динара у комплетну реконструкцију топловодног система, замену и изградњу нових подстаница, изградњу вреловода. КЦВ прелази на грејање на гас, што је еколошки много прихватљивије и биће обезбеђено грејање и снабдевање КЦВ топлом водом током свих 12 месеци“, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је заједно са покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем, данас посетио ову здравствену установу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бајатовић: Гасовод кроз Србију у функцији до априла 2020.

Говорећи о важности топлификације КЦВ покрајински секретар Зоран Гојковић рекао је да смо „свих ових година имали еколошку бомбу у срцу Новог Сада“.

Имали смо котларницу, стару 50 година, која се стално кварила и за енергетски погон користила мазут. Сада ћемо се грејати на гас, имати топлу воду током целе године и нећемо имати хаварије током зимске сезоне, као што је до сада био случај“, објаснио је Гојковић, рекавши да је КЦВ тренутно једно велико градилиште, где је у току, између осталог, и оптичко повезивање са свим осталим институцијама у граду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: За вреловоде и котлове две милијарде

"Од тога ћемо остварити енормне уштеде у финасирању и функционисању КЦВ. Нећемо више имати проблема да, кад се деси да пацијент заборави неки документ или се он налази у некој другој клиници, да га норамо враћати и да је то немогуће прибавити. Сада ћемо такве проблеме лако решавати, објаснио је Гојковић, који је подсетио да је у току или ће тек бити реконструисане све клинике КЦВ, попут клинике за абдоминалну хирургију, судске медицине, клинике за рехабилитацију.

Ускоро крећемо у највећу инвестицију - комплетну реконструкцију клинике за неурохирургију и васкуларне клинике, које ће бити спојене, па се неће дешавати да пацијенти, након операције, буду превожени криз круг КЦВ. За три до четири године КЦВ ће бити најрезпрезензативнији здравствени објекат у Војводини“, рекао је Гојковић, додавши да је политика Покрајинске владе „политика окупљања око пројеката“.

Најавио је и да ће почети изградња приступних путева Институтима у Сремској Каменци, те реконструкција сва три Института.

Градоначелник Милош Вучевић најавио је да ће бити изграђена прва амбуланта на Адицама, за шта ће Град издвојити новац, те да ће почети и реконструкција Дома здравља на Лиману, за шта ће бити издвојено из буџета града 400 милиона динара.

Завршен је комплетан пројекат, очекујемо да ових дана буде прихваћен, након чега ћемо кренути у реконструкцију Дома здравља на Лиману.

На јесен почиње и изградња нове зграде КЦВ, за шта су обезбеђена средства, чекамо да буду завршене све међународне процедуре. То ће бити најкапиталнији пројекат не само у здравству и не само у Војводини, већ у целој Србији“, рекао је Вучевић, уз опаску „да се не сећа када се оволико радило у здравству у Новом Саду“.

Поздравио је најаву покрајинског секретара за здравство о очекиваној изградњи градске болнице, што је био, како је рекао, „деценијски недостатак“.

Директорка КЦВ Едита Стокић захвалила је Граду и Покрајини на помоћи у свим актуелним пројектима, рекавши да су они од изузетног значаја за КЦВ пре свега због тога што омогућавају побољшање квалитета здравствене услуге пацијентима.

Подсетила је да је у суботу и недељу у новосадском породилишту рођено 46 беба, од чега 30 дечака, те да је Ургентни центар током викенда пружио помоћ 700 пацијената.