УГОСТИТЕЉИ у драгачевској престоници можда су јединствени у Србији, јер, иако су жестока конкуренција, и свако се бори за свог госта, они се међусобно друже, заједно праве забаве, имају своје удружење, и заједничким снагама раде на популаризацији Гуче и "Сабора трубача". Већ годинама уназад, овдашње кафеџије у својој режији припремају разне перформансе на највећој трубачкој фешти на свету, а заједно са Туристичком организацијом Драгачева учествују на домаћим и иностраним сајмовима туризма и угоститељства.

Међусобно смо конкурентни, свако се бори за муштерију. Али, када седимо заједно за кафанским столом, онда се покрену разне идеје. Све са циљем да у Гучу привучемо што више људи, посебно у време "Сабора трубача", али и да подигнемо ниво услуга за сваког сабораша, који мора да пожели да се у Гучу врати - рекао нам је Миле Ћурчић, један од драгачевских угоститеља, иначе председник Удружења угоститеља Гуче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СПОЈИЛА ИХ ЉУБАВ ПРЕМА ТРУБИ: Гуча им крунисала везу

Након што су се удружили, одлучили су да оснују "Хајдук фест", манифестацију на којој се међусобно такмиче у припремању најпознатијег драгачевског специјалитета - хајдучког ћевапа. Уследило је и организовање заједничке забаве, дан када сви угоститељи стављају катанце на своје кафиће, ресторане, кафане... и на дружење позивају своје пријатеље, сталне госте, пословне сараднике...

- Желимо да Гуча живи и ван Сабора трубача, и зато смо се и удружили и зато смо основали "Хајдук фест". Имамо још планова. Заједно, уз помоћ Туристичке организације Драгачево, наступали смо и на Сајму туризма. Предност је што је Гуча већ позната у свету, и ту популарност морамо и можемо да искористимо. Наравно, најзначајније је да за Сабор трубача угостимо што више људи, и да ова трубачка фешта траје најмање седам дана - казао нам је Милош Броћић, један од власника чувене "Броћића авлије", најпознатијег угоститељског објекта у време Сабора трубача.


САБОР

- НАДАМО се и да ће Сабор трајати седам дана, од 5. до 12. августа. Из прелепог Драгачава шаљемо позив свим љубитељима доброг гурманлука, трубе, домаће ракије, сира и проје и, наравно, хајдучког ћевапа, да посете Гучу - поручили су угоститељи.

Гучке кафеџије заједно славе и свог свеца - Светог Трифуна.