У ВЕЛИКОМ пожару у Смедереву зграда дирекције Пољопривредног комбината "Годомин" у стечају, напуштена пре 14 година, потпуно је изгорела, а узрок ватрене стихије засад није познат. Пожар, који је избио у среду нешто пре поднева, гасиле су три екипе ватрогасно-спасилачке службе Сектора за ванредне ситуације и Железаре Смедерево.

Због јаког ветра, за мање од сат времена зграда је скоро потпуно изгорела. Остали су само спољни зидови, а већи део крова се обрушио. Пожар је захватио и растиње, али је локализован, и није угрозио куће које су на приличној удаљености. Иначе, "Годомин" се налази на листи топ двадесет српских предузећа са најдужим стечајевима.

Прочитајте још: Ватрогасци четири сата гасили пожар на војном полигонуСтечај "Годомина" покренут је у јулу 2005. године због двогодишње блокаде рачуна и дуга од 10 милиона евра. Неколико месеци касније, проглашен је банкрот, а на продају је понуђен капитал од 628 милиона динара. Највреднија међу понуђеном имовином је управо била зграда Дирекције која је изгорела.


Дирекција "Годомина" налази се на периферији града, годинама пропада, а из ње је изнето буквално све, о чему су "Новости" извештавале.

Објекат је понуђен на продају 2014. године. Процењена вредност била је 62 милиона динара, али купца није било.

- Зграда Дирекције није продата до данас - каже бивши радник и председник синдиката "Годомина" Витомир Милојевић, који заједно са стотинак колега пуних 14 година покушава да наплати потраживања од "Годомина" у стечају.- Требало би сада утврдити тачан узрок пожара - да ли је случајност или можда и није - каже Витомир Милојевић.

Увиђај и истрагу о узроцима пожара обавиће припадници Полицијске управе Смедерево.


ВИНСКИ ПОДРУМ ЧЕКА РЕСТИТУЦИЈУ

ОСИМ зграде Дирекције, на купца чека и "Годоминов" вински подрум у центру Смедерева, изграђен 1909. године, и заштићен као посебно културно добро. Продаја је заустављена због поступка реституције.