Врбас: Хуманост постаје бизнис?

Зоран РАЈИЋ

уторак, 19. 03. 2019. у 15:28

Врбас: Хуманост постаје бизнис?

Продавци имају уговоре о делу као колпортери

У шта се претвара улична продаја сувенира у циљу племените мисије помоћи. Удружења: Честитке без нумерације и рачуна, контроле новца нема

КАД на улици купите честитку за помоћ деци с посебним потребама или особама с инвалидитетом, подржали сте организовану превару, јер новац завршава у џепу оних који злоупотребљавају хуманост! На то указују Хуманитарно културно друштво "Мултиарт" и Друштво инвалида у Врбасу. Борис Бијеловић из "Мултиарта" каже да већ неколико година води борбу с продавцима честитки, које је пријављивао полицији, али се нажалост, како истиче, испоставило да је реч о правно заштићеном "бизнису".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА: Лажни хуманитарци на општини Палилула

- На сваких десет дана у центру Врбаса појављују се увек други, али подједнако агресивни продавци, који пролазницима гурају честитке у руке, говорећи: "Будите човек, помозите детету, помозите инвалиду!" За 100 или 200 динара, колико коштају честитке, намећу људима осећај кривице ако их не купе. То је скандалозно, јер ни два од тих 100 динара не одлазе деци са сметњама у развоју или инвалидима - наглашава Бијеловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лажни хуманитарци у Параћину

ЉАГА ЗБОГ МИЗЕРНЕ ДОБИТИ НА полеђини честитке назначено је да се удружења, у чије се име води акција, помажу делом прихода од продаје. У Друштву инвалида у Врбасу подвлаче да та удружења, по правилу удаљена више стотина километара од места где се продају честитке, каљају образ зарад мизерног дела прихода. Они су позвали све који желе да помогну особама с инвалидитетом или деци с тешкоћама, да то чине у својим локалним заједницама, преко организација у чији су рад упућени и преко људи које познају.

Полиција је, по његовим пријавама, проверавала продавце честитки, и морала да их пусти, јер су имали уредне исправе.

- Утврђено је да имају уговоре о делу као колпортери неких штампарија или издавачких кућа, које су се, с друге стране, легално повезале са удружењима за помоћ инвалидима или деци с посебним потребама. Тако је испало да су они на улици заправо на својим радним местима - наводи Бијеловић.

Да посао ипак није чист, напомиње он, доказује то што честитке нису нумерисане, не издају се рачуни и нема никакве контроле тока новца.

- Више пута смо из прикрајка гледали како на сваких пола сата - сат долази "треће лице", које није продавац, да покупи новац од честитки. То је, очигледно, чувар касе и неко ко надзире посао - констатује Бијеловић.

Борис је отац аутистичног дечака, радник Центра за социјални рад и један од руководилаца друштва "Мултиарт", које окупља децу са сметњама. Каже да је правио "представе" на улици опомињући продавце честитки да не отимају од деце.

- У тим вербалним дуелима један момак је признао да од продаје честитки има плату од 60.000 динара и плаћен стан у Новом Саду. Рекао је да мора од нечега да живи, и чак је понудио да исти посао ради и за наше друштво - огорчен је Бијеловић.

Борис Бијеловић Фото Прив. арх.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kao i obično

20.03.2019. 15:31

hvataju boraniju... dajte da vidimo humanitarne organizacije, kud idu pare...