КРЕНУЛА ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА: Великани позоришта обилазе Србију

Д. Н.

среда, 27. 02. 2019. у 21:41

КРЕНУЛА ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА: Великани позоришта обилазе Србију

Драган Николић и Милена Дравић Фото Д. Новковић

Портрети наших најпознатијих глумаца део су сталне поставке „Галерије бесмртних“ у Раброву, родном месту чувене Жанке Стокић
ПОЖАРЕВАЦ – У галерији „Обојена светлост“ Центра за културу у Пожаревцу, отворена је изложба „Великани српског позоришта“, која се састоји од портрета наших најпознатијих глумаца, чији су аутори грађани из свих крајева Србије.

Њихови радови изабрани су на конкурсу Центра за културу Кучево, како би били стална поставка „Галерије бесмртних“ у Дому културе у Раброву, родном месту чувене Жанке Стокић (1888-1947). Одабрани портрети први пут су изложени током новембарских Позоришних свечаности „Жанки у част“, које се у Раброву одржавају још од 2002. године, у организацији Удружења грађана „Жанка Стокић“.

Прочитајте још - Изложба у Пожаревцу: Преслице сведоче о традицији


Њихов одабир обавили су мастер примењени уметник Бојан Вељковић и историчарка уметности Љиљана Јовић. Због великог интересовања, расписан је још један конкурс, такође са великим одзивом. Портрети наших најпознатијих глумаца, међу којима су, између осталих: Милена Дравић, Драган Николић, Зоран Радмиловић, Миодраг Петровић Чкаља, Павле Вујисић, Бора Тодоровић, Беки Фехмиу и Оливера Марковић, сад су кренули на турнеју по Србији.

Након Пожаревца, изложба се 28. фебруара сели у Спортско-културни центар у Пожеги, а од 23. до 31. марта била приређена у Петровцу на Млави. Поставка ће се у мају наћи у Музеју позоришне историје у Београду, а у октобру и новембру гостоваће на позоришним фестивалима у Зајечару, Вршцу и Алексинцу.


Изложба „Великани српског позоришта“ у Пожаревцу

Зоран Радмиловић

Оливера Марковић и Павле Вујисић

Миливоје Живановић и Жанка Стокић


Милош Жутић, Раде и Оливера Марковић

Миодраг Петровић Чкаља, Душан Прелевић, Зоран Радмиловић и Ксенија Јовановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације