Опљачкана породица Вулићевић у Видању код Клине

Д.Зечевић

23. 02. 2019. у 11:10

Опљачкана породица Вулићевић у Видању код Клине

Фото Танјуг

Још једна пљачка Срба у метохјским срединама на КиМ. Вулићевићима украдени јуница, два телета и аутомобил
У ноћи између петка и суботе породици Милије Вулићевића (69) у селу Видање код Клине украдени су стеона јуница, два телета и аутомобил, који је јутрос пронађен неколико километара од имања. Према речима Божидара Шарковића, представника Срба из ове општине Вулићевићи су најбрјнија дванаесточлана српска породица у Видању, која је жртва лопова већ била и 2006. године, када су јој украдена два бика а која опстаје од пољопривреде и сточарства.

- Вулићевићи су у суботу ујутру када су ушли у стају схватили да им је украдена стока,Пошто су улазна врата била добро обезбеђена јер су већ били на мети лопова, јунива од око 500 килограма и телад изведена су преко великог прозора за избацивање ђубрива-истиче за наш лист председник Шарковић и појашњава да су јунад највероватније превожена аутомобилом марке „караван“ Вулићевића н које је пронађено на околној ливади јер се каже, покварило. На ливади су пронађена још два крадена возила у власништву Албанаца из околног села, а припадници Косовске полиције извршили су увиђај.Због овог најновијег напада на њихову имовину више од стотину Срба у Видању код клине о речима Шарковића је уплашено и застрашено а тим поводом огласила се и Канцеларија Владе Србије за Коосво и Метохију упозорењем „да инциденти овакве врсте продубљују јаз између српског и албанског народа на Косову и Метохији, да стварају климу несигурности, посебно када се крађе догађају у српским енклавама.“

Украдени аутомобил / Фото Приватна архива


- Још једном од полиције у општини Клина и међународних снага на Косову и Метохији захтевамо да појачају безбедност преосталих српских житеља, јер управо је положај Срба у енклавама попут Видања најпоузданији показатељ стања људских права на терену. Без обзира да ли је ова крађа почињена само из користољубља или је део организоване кампање застрашивања, резултат је исти – страх и неспокојство житеља Видања - истичу из Канцеларије за КиМ и додају да су Срби предуго били дозвољена мета за лопове, насилнике и екстремисте због чега надлежни органи на Косову и Метохији морају да учине више напора како би се то променило. Како истичу из Канцеларије за КиМ ова крађа је прилика да полиција и правосуђе на терену покажу да ли су заиста у служби стварања мултиетничког друштва које почива на поштовању људских права“. Истовремено Канцеларија за КиМ обећава да ће помоћи породици Вулићевић да надокнади губитак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације