ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: Врутци ће потећи из славина

Н. ЈАНКОВИЋ

четвртак, 31. 01. 2019. у 16:15

ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА: Врутци ће потећи из славина

РЕШЕЊЕ Коначно стиже вода до свих Ужичана Фото Д. Карадаревић

Завршена реконструкција ужичке фабрике воде, вредна шест милиона евра. Пробни рад трајаће наредних 25 дана. Зaсада пијаћа вода из цистерни

ПЕТ година после појаве токсичних цијанобактерија и избацивања акумулације Врутци из система водоснабдевања, завршена је реконструкција Фабрике воде "Петар Антонијевић" у Ужицу, а градска власт је најавила да ће се Ере за 25 дана вратити коришћењу поменутог језера за водоснабдевање.

У доградњу, реконструкцију и технолошко осавремењивање фабрике воде Влада Србије уложила је 650, а Град Ужице додатних 60 милиона динара, посао је завршен за две године, чиме су се стекли услови за повратак на поменуто водоизвориште.

- Уз поменути износ, ужички "Водовод" је уложио још 50 милиона динара, а Град Ужице 20 милиона динара у додатне непходне радове. Започињемо активности које ће трајати 25 дана, врутачка вода ће бити анализирана после проласка кроз нови технолошки процес. Биће рађене основне и такозване велике анализе воде.

То значи да ће у једном тренутку, до званичне потврде о исправности воде, она бити техничка односно санитарна, а око 50.000 грађана ће у периоду од десет дана, за пиће користити флаширану и воду из цистерни - најавио је градоначелник Тихомир Петковић, истичући да ће о времену пуштања санитарне воде корисницима, сви грађани ће бити правовремено обавештени.

Језеро Врутци, надомак Ужица, и даље је контаминирано токсичним цијанобактеријама, њихова концентрација у води током године варира од минималне - до периода када се цело језеро добија црвену боју, карактеристичну за цветање алге цијанобактер. Осим планова "на папиру", ништа значајно није урађено на санацији овог водоизворишта и његовог слива, па у сваком тренутку квалитет воде у језеру зависи од "више силе".

Тихомир Петковић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PO STARIM CENAMA: Bez poskupljenja vode do daljeg


ВЕЛИКА АНАЛИЗА

- ЗАВРШЕНА је такозвана велика анализа сирове воде на Врутцима. На месту водозахвата, одакле узимамо воду, нема алги, показало се да је она одличног квалитета. Зато са великом сигурношћу можемо да кажемо да ћемо се за 25 дана вратити језеру Врутци за водоснабдевање града - истакао је Петковић. - Грађани треба да знају да су заштићени, зато је цео поступак сложенији и траје дуже. Ниједног тренутка грађани неће бити у опасности због воде коју испоручује реконструисана фабрика.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације