У ФАБРИЦИ обуће у Кули радници су пре више од две седмице прекинули производњу, јер им нису исплаћене три последње зараде. Њима је обећано да ће почети да раде наредних дана, у истом погону, али у другој фирми! То неће бити први пут да ова фабрика, која је отворена под именом “Аска” 1987, почиње из почетка под другим називима. Током 2010. “Аска” је отишла у стечај, па је погон преузела фирма дотадашњег директора - “Аска дуо”, која је завршила у ликвидацији, а од 2015. до садашњег прекида производње запослени су радили у предузећу под називом Л.Е.Д. ТРИ.

- Плате су касниле од летос све више, а сад је чекање превршило меру, сталним обећањима да ће бити исплаћене у понедељак, па у петак, и тако стално, док нисмо схватили да од тога неће бити ништа. Примања су иначе била минимална - наводи радница, која сада ради као сезонац на њиви.


Прочитајте још: СТРАНИ ИНВЕСТИТОРИ ГРАДЕ ПОГОНЕ У КУЛИ: Нових 500 радних места


Она каже да је директор и заступник Л.Е.Д. ТРИ Синиша Ћурчић покушао да приволи раднике да наставе посао, тврдњом да ће подићи кредит за зараде, али они нису пристали. Истог дана кад су зауставили машине радници су добили понуду од бившег директора “Аске” и власника “Аске дуо” Глоријана Мармиле да пређу у његову нову фирму.

ВЛАСНИК, ПА ЗАКУПАЦ “АСКА” је приватизована 2002, а већински власник је постала италијанска компанија “Пјетро Лоренцети”. После штрајка 2010. “Лоренцети” се повукао из производње и од тада зграду и машине кулске фабрике користи само за издавање у закуп.

- Остављено је да бирамо да ли ћемо узети потврду од Ћурчића и пријавити се у НСЗ за накнаду, или прећи код Мармиле, који је обећао да ће плату за децембар исплатити до 15. јануара. За три заостале зараде можемо поднети тужбу, као што смо то учинили и за шест доходака и доприносе 2010, кад смо добили на суду, али не и паре, а сваком од радника се, са каматама, дугује 290.000 динара - истичу радници.

Прочитајте још: Ничу два погона у Кули, најављен и трећи

Мармила је, за “Новости”, потврдио да ће наредних дана покренути производњу у сарадњи са партнером из Италије.

У “Аска дуо” наводе да су тешкоће у које је запала фирма Л.Е.Д. ТРИ последица одлуке кинеске корпорације “Ленчи” (која је давала посао кулској фабрици) да ликвидира огранак обућарства због недовољне добити.