НАПУШТЕНИ пси са улица у општини Србобран односе се у кавезе у Темерину, у којима, према тврдњама из Удружења за заштиту права животиња БАК у Надаљу, нема услова за њихово збрињавање. Наводи се да су пси животно угрожени и током групног превоза до Темерина, у лименим сандуцима са недовољно вентилације. Оно што љубитеље животиња посебно забрињава јесте судбина паса, јер се не зна где и како завршавају после карантина у Темерину.

У августу је у Србобрану, Надаљу и Турији ухваћено 12, а у септембру 15 паса. После друге акције представници удружења БАК затекли су у Темерину 15 паса, од којих је један извучен, за шта је плаћено 3.600 динара. Наглашавају да пас притом није ни вакцинисан, ни чипован, нити кастриран. Неколико дана касније, у прихватилишту је било укупно пет паса, а у једном кавезу лежало је штене у крви, које је удавио велики бели азијат. Током наредне посете, наводе, наишли су на разваљене кавезе, а пси су били пуштени.

- Боксови за псе у Темерину су крајње нехигијенски. Храна се баца на бетон, на којем пси леже измешани - здрави и болесни, мужјаци и женке, велики и мали. Објекти не испуњавају услове прописане за прихватилишта или пансионе за животиње - предочила је челница удружења БАК Светлана Ђорђин.

Прочитајте још - ВЛАСНИЦИ ПАСА, ОПРЕЗ: Шинтери отимају и чиповане кућне љубимце и одвозе их у друге градове!

Хватање напуштених паса у Србобрану, као и у многим другим војвођанским општинама, обавља "Зоохигијена Аза", са седиштем у Оџацима, која је изнајмила објекте ЈКП "Темерин" у овом граду. Уговор са "Азом" потписало је ЈКП "Градитељ" из Србобрана, на основу одлуке локалне Скупштине да се обављање услуга зоохигијене повери приватном предузећу, јер општина нема капацитета за тај посао.

Примедбе на услове у боксовима

Захтеве за инспекцијску контролу прихватилишта у Темерину поднели су удружење БАК и НВО "Солидарно за животиње и природу" у Београду.

- "Аза" ради тако што хвата псе у једној општини, а избацује их у другим, па исте поново хвата, о чему сведоче бројни грађани. Широм Војводине појављују се нови чопори непознатих паса, уплашених и дезоријентисаних, често болесних и повређених, који представљају опасност од ширења заразних болести, као и за безбедност... - навела је Александра Дудић из НВО "Солидарно за животиње и природу" у пријави, коју је крајем септембра доставила Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

Транспорт луталица у скученим сандуцима

ЗООХИГИЈЕНА ИЗГУБИЛА "О"


ДИРЕКТОР "Азе" Бранко Јовановић избегао је одговор на новинарско питање шта бива са ухваћеним псима, и за све информације о предузећу упутио на Агенцију за привредне регистре (АПР).

Тамо се може сазнати да је "Аза" основана 20. јануара 2017. године и да њену претежну делатност чине "остале непоменуте личне услужне делатности". Занимљиво је да је у називу фирме изостављено слово "о", па је у АПР заведена као "Зохигијена" уместо "Зоохигијена".