Тометином Пољу помоћ из Велса

Т. ПАУНОВИЋ

понедељак, 09. 07. 2018. у 18:41

Тометином Пољу помоћ из Велса

Инструктори из Велса са домаћинима Фото Р. Марковић

"Ватрогасна дипломатија" чвршће повезала Србију и Велику Британију. После донације специјалног возила, дошли да граде Ватрогасни дом

КАДА се пре две године Зоран Ђукић са супругом Мелисом вратио из Енглеске, тачније из Велса где је радио, у пожешко село Тометино Поље, подно Дивчибара, допремио је и специјално возило које су тамошњи ватрогасци поклонили колегама у овом делу Србије.

Зоран, дакле, није имао куд, па је убрзо у завичају основао Добровољно ватрогасно друштво и организовао обуку, а тридесетак мештана је прву интервенцију имало прошлог лета у пограничном подручју са Мионицом. После су ватру гасили још десетак пута, те спасли једну кућу и стотине хектара шума...

Овога лета се, међутим, остварује и друга Зоранова идеја - гради се Ватрогасни дом за људство и опрему, а биће места и за још једно возило које су Велшани обећали. Али то није све.

Кад је пре месец дана ударен темељ за будуће здање, та вест је стигла и до ватрогасаца у Велсу, па је убрзо група њих - предвођена Стивом Логаном - у Тометино Поље стигла на испомоћ. Са њима је у пожешки крај стигло и четворо студената са Велшког универзитета, па је на почетку грађевинских радова уприличена мала свечаност коју је увеличао амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф.

Подсећајући на то да се ове године навршава 180 лета од успостављања дипломатских веза две земље, високи представник Уједињеног Краљевства је посебно нагласио чињеницу да је организација под слободно преведеним називом "Горући за Србију" разним градовима у Србији досад већ послала 25 ватрогасних возила. Зато се, нашалио се Киф, акција у Тометином Пољу може сматрати наставком својеврсне ватрогасне дипломатије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тометино Поље: Фабрика воде постала извор живота

Мештане и домаће ватрогасце су, међутим, посебно одушевили студенти и студенткиње који су радили равноправно са мајсторима и волонтерима...

Ни киша није успорила радове Зоран Ђукић


- Ово је за нас велико искуство. Колега ме је упознао са легендарним Стивом Логаном, а још троје мојих колега је стигло на ово градилиште у Србију и сви смо одушевљени пажњом не само Зорана Ђукића, већ и овдашњих људи - каже студент Данијел Џонс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уз Веселина увек весело

Наравно најсрећнији и најрадоснији ипак јe Зоран што је све осмислио. Каже, све се реализује уз помоћ колега из Велса, локалне самопуправе, мештана и "Дунав осигурања". Објекат је стављен под кров, а чланови Добровољног ватрогасног друштва наставиће да га уређују и од ватрене стихије штите имовину људи и природна богатства на падинама Маљена и околних места.

МЕЛИСА

У СЕЛУ Тометино Поље, које претендује да развија сеоски туризам, Ђукићи имају лепо уређену викендицу, а природним лепотама је посебно одушевљена Зоранова супруга Мелиса. Кажу, посебно је омиљена међу најмлађима јер је лане организовала школу пливања за тридесетак малишана. Сазнајемо да нешто слично планира и током овог лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације