Пупин и Предић пријатељи до гроба

Слободан Пашић

25. 02. 2018. у 11:41

Пупин и Предић пријатељи до гроба

Михајло Пупин, Урош Предић

Зрењанински Народни музеј већ дуго чува једини познати цртеж славног српског научника. Двојицу великана пут одвео на различите стране, али су један другом увек били подршка

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА изложба "Дакле, Ви сте тај Урош Предић", поводом 160 година од рођења једног од највећих српских сликара реализма, која је за два месеца трајања у зрењанинском Народном музеју привукла рекордан број од преко 7.000 посетилаца, открива и занимљив сегмент посвећен односу двојице великана - Уроша Предића и Михајла Пупина.

Путеви Предића и Пупина рано су се укрстили, а онда кроз дружења, сарадњу, међусобну подршку и уважавање, прерасли у искрено пријатељство. Како Урош наводи у својој "Аутобиографији" када помиње Пупина: "...иако четири године старији, био је мој друг из ђачког доба у Црепаји где смо заједно похађали немачку школу као припрему за прелаз у Панчевачку реалку".

- Када је Предић уписао ову гимназију, Пупин је већ био њен ђак. Овај први је на себе као врсног цртача рано скренуо пажњу и већ као гимназијалац вршио коректуру уместо својих професора. Но, Пупиново цртачко умеће нам је на неки начин откровење и то управо захваљујући једном гимназијском раду. У питању је цртеж на којем је Пупин приказао свог учитеља Косту Исаковића, а рад је данас власништво зрењанинског Музеја - износи кустос, аутор изложбе Оливера Скоко.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЖИВОТ "ЛАДЕ" КРОЗ ВЕКОВЕ: У Салону Народног музеја у Зрењанину представљена 63 дела 46 аутора

ОБЈАШЊАВА да сигнатура на цртежу наводи на чињеницу да је Пупин овај цртеж урадио у трећем разреду реалке (1871-1872), у време када је ђак исте школе и Урош Предић.

По завршетку панчевачке гимназије, Урошева следећа животна станица био је Беч, а Михајлова Праг, па Америка. Први пут срели су се 1887. године када је Пупин посетио свог друга у Орловату. Наредне године, Урош слика "Сироче", а потом и "Херцеговачке бегунце". Обе слике ће Пупин откупити и потом поклонити Народном музеју у Београду.

Забележено је још неколико сусрета између Предића и Пупина. Када би се овај други враћао у свој завичај (1892, 1902, 1919), готово сваки пут би свог гимназијског друга убеђивао да пође са њим у Америку, помињући, између осталог, и тамошњи успех Паје Јовановића, али је Урош то одбијао.

ОМАЖ Више од 7.000 посетилаца изложбе посвећене Урошу Предићу

"Нисам га послушао, као човек без великих амбиција, везан љубављу за свој род и задовољан оним што се овде може постигнути добровом вољом и савесним радом" - написао је Предић у "Аутобиографији". Са тог последњег сусрета је и настао први портрет Михајла Пупина који се данас чува у Матици српској.

- Године 1927. Урошу ће у Београд стићи фотографија са посветом "Мом старом пријатељу Урошу Предићу на пријатну успомену. Михајло Пупин. Њујорк. Јан. 1927". Управо ово ће му бити предложак за портрет научника који је насликао за његову задужбину у Идвору 1930. године - каже Скоко.

ЈЕДИНИ Цртеж учитеља Косте Исаковића

ПОКЛОН ИСАКОВИЋА

ОЛИВЕРА Скоко каже да је син учитеља Косте Исаковића, који је службовао у Идвору и Сакулама, био Светозар, "брат по млеку" Михајла Пупина. Тако је почело пријатељство са Исаковићима, код којих је цртеж дуго био. У Музеј је доспео после Другог светског рата, па касније враћен власницима. У Музеју се поново нашао 1980. захваљујући професорки филозофије из зрењанинске гимназије Олги Исаковић, Костином потомку, која је цртеж поклонила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације