Нишки азил за псе чека новац

J. ЋОСИН

25. 01. 2018. у 13:28

Нишки азил за псе чека новац

ЛУТАЛИЦЕ Проблем напуштених паса на нишким улицама Фото Танјуг

После напада луталица на дечака покренуто питање изградње новог прихватилишта. Процењено да због малог простора на овој локацији ипак нема услова

ЗА проблем све већег броја луталица на нишким улицама који неретко нападају пролазнике и даље нема решења, а последњи случај који се догодио у уторак када је петнаестогодишњи дечак пропао кроз светларник подземног пролаза бежећи од пса, само је долио уље на ватру!

Нишлија Александар Мирчић понудио је граду парцелу од око пола хектара бесплатно, на којој би могло да се изгради прихватилиште за псе, али за проблем све већег броја луталица и даље нема решења. Мирчићево имање се налази на пола километра од главног пута кроз село Мрамор.

Градски руководиоци су поздравили Мирчићев гест, али засада ову опцију само разматрају. Процењује се да овде нема довољно простора за азил и пратеће објекте. Градски већник задужен за ресор комуналних делатности Игор Воиновић појашњава да ће са урбанистима детаљно испитати изгледе да се овде направи азил, али да се плаши да ће трошкови ипак премашити финансијске могућности града.

- Парцела коју Мирчић нуди је мала за такво прихватилиште. Потребно је најмање хектар и по, до два земљишта. То је оптимална површина да би сви услови били испуњени, што се тиче површине за боксове и за истрчавање паса. Осим тога не знамо да ли постоји могућност да се откупе суседне парцеле. Такође, локација подразумева изградњу пола километара пута, исто толико водоводне мреже и канализације, плус све остало што је потребно за овакву врсту објекта.


ОДШТЕТЕ ЗА УЈЕДЕ

ИЗГРАДЊА азила за псе најављивана је више пута. У међувремену расту новчане накнаде из буџета по основу уједа паса и мачака луталица. У 2016. години град је имао 365 предмета, а заједно са судским трошковима и каматама износ је већи од 48.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Gen52

25.01.2018. 14:16

Hajde gde su ti ljubitelji pasa? Što ne dreše kese i finansiraju ovaj objekat? Sredstva koja se ulože u ovaj objekat su mnogo veća nego da se izgradi neko obdanište ili dečje igralište. I onada kad neko predloži tako nešto on je "nečovek" i "treba da ga je sramota". More lovci puške u ruke pa napred. A ljubitelji djukela neka kukaju. Bolje oni nego roditelji dece.

Гојко

25.01.2018. 15:13

Pre nekih mesec i po dana sam pisao u nekom tekstu,a u rubrici Beograd,da sam posle dužeg vremena bio u Nišu i da me je iznenadio veliki broj pasa lutalica u centru / oko Kalče /.Niko to nije pročitao iz niške uprave,pa se čekalo da nekog ti psi ugrizu.SRAMOTA

Gen52

25.01.2018. 21:10

@Mira - "Mira" A zašto da me bude sram? Zato što više volim decu nego djukele? Zato što ovo društvo troši pare na neke budalaštine koje ljubitelji pasa su na čudan način uveli u naše zakonodavstvo. Zar ti nije poznato koliki je natalitet u Srbiji? Roditelji rade od jutra do sutra a decu nemaju gde da ostave. A vi zaaštitnici djukela bi umesto da se društvo brine o deci, tražite da se brine o djukelama koje ste vi izbacili na ulice. Sebičnjaci jedni.

Ceca

25.01.2018. 18:36

U naselju Brzi Brod kod Nisa izvesna gospodja je je primila neku donaciju za azil I cuva pse u kuci a kuca je na samo metar udaljena od susedne kuce. Prostorija u kojoj ih drzi je bas naspram te kuce a naselje je gusto naseljeno i smrad se siri da ne mogu ni vrata ni prozori da se otvore. Osim toga psi se drze zatvoreni I u nehumanim uslovima. Inspekcija ne reaguje. Da li je to dozvoljeno, zna li neko?