Подршка Новосађанима у куповини социјалних станова

З. Грумић

21. 12. 2017. у 07:30

Поступак отуђења, односно, куповине биће покренут јавним позивом, а спровешће га, у складу са одговарајућим критеријумима, стамбена комисија коју именује градоначелник

Подршка Новосађанима у куповини социјалних станова

Станови у Кисачкој 55 већ дуже чекају на усељење Фото Д. Дозет

СКУПШТИНА Новог Сада донела је одлуку о начину куповине станова у јавној својини Града, како би била остварена финансијска подршка оним грађанима који не могу да по тржишним условима да реше стамбени проблем.

Према том документу, усвојеном на прошлој седници СГ, право на куповину "социјалног" стана има држављанин Србије чије је пребивалиште на територији Новог Сада, а у складу са одговарајућим прописима, међу којима је и правилник о одређивању редоследа на својеврсној ранг-листи.

- Програмом стамбене подршке за куповину стана у јавној својини, који такође доноси Скупштина града, утврђује се и то који станови могу да буду купљени док је у надлежности Градског већа покретање поступка за отуђење, односно, куповину станова - прецизирано је у одлуци.

Тај поступак биће покренут јавним позивом, а спровешће га, у складу са одговарајућим критеријумима, стамбена комисија коју именује градоначелник. Та комисија утврдиће и листу реда грађана који конкуришу за стамбену подршку.


ПРВА ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈУ ЗГРАДА у Кисачкој је прва такве врсте у Новом Саду, изграђена после паузе дуже од деценије. Има три једнособна стана површине од 25 до 33 квадратних метара, 12 двособних површине 36 до 47 и три двоипособна од 45 до 57 квадрата. На располагању је и 17 трособних станова површине од 55 до 73 квадрата.

На тај начин требало би да буде распоређено и свих 35 станова нове зграде у Кисачкој 55, за коју је интересовање грађана изузетно велико, још од 2014. када је почела изградња.

Мерила се, према наводима из ГУ за имовину и имовинско правне послове, раде на основу одговарајућег правилника који је утврдило Министарство грађевинарства.

Постоји и пројекат за изградњу зграде на Бистрици, на плацу површине 12.000 квадратних метара, која би требало да има више од 200 социјалних станова просечне површине од 50 квадратних метара.

Купопродајна цена станова, из овог програма подршке, утврђује се у складу са законским прописима и према одговарајућим критеријумима.

- Станови из програма купују се по утврђеној цени, једнократном исплатом, или плаћањем у највише 240 месечних рата, без учешћа - прецизирано је у одлуци.

У скупштинској расправи је поручено да би средства у буџету града, намењена инвестицијама, требало да буду усмерена за изградњу социјалних станова знатно више него досад.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)