Вучић импресиониран Kлиничkим центром у Нишу (ФОТО)

М. П.

28. 07. 2017. у 15:47

Вучић импресиониран Kлиничkим центром у Нишу (ФОТО)

Фото Ј.Ћосин

Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи новог Kлиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу. Вучић је рекао да све изгледа врло импресивно
Председник Србије Александар Вучић данас је обишао завршне радове на изградњи новог Kлиничког центра у Нишу, у оквиру дводневне посете Нишавском округу. Вучић је рекао да све изгледа врло импресивно.

- Нишлије и грађани југа Србије након завршетка радова имаће боље услове за лечење него људи у Београду. Уложили смо 35 милиона евра у грађевинске радове, са опремом све ово кошта око 50 милиона евра.

За лечење ће бити коришћена најсавременија опрема. Стигли су акцелератори, магнетне резонанце, ангио сале. Остало је још да се oпрема унесе и угради. Ова болница ме подсећа на ону у Абу Дабију која је најсавременија на свету. Ова у Нишу је тренутно сигурно најбоља на Балкану.

Вучић је најавио да ће до 15. октобра бити завршени грађевински радови, а да крајем године очекује и пријем првих пацијената у новом Клиничком центру.

- Биће ту још 20 нових лекара, још 100 медицинских сестара. Треба све то укомпоновати, испробати опрему. Нишлије још очекује велики посао, али надам се да ускоро крене пробни рад.

Председника Вучића су испред Kлиничког центра дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Kлиничког центра Ниш Зоран Радовановић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и директор Kанцеларије за управљанеј јавним улагањима Марко Благојевић. У разговору са домаћинима Вучић је рекао да је и ово све урађено захваљујући мерама фискалне стабилизације који доносе резултате.


Нишко и српско здравство у новосаграђеном и капацитетима реконструисаног објекта добиће простора за заводе, институте и клинике. Уз капацитете који се већ користе на простору некадашње Градске болнице, нови центар ће бити и један од највећих у Србији.
Такође, биће то медицинска и научно-истраживачка установа у којој ће на једном месту бити омогућена комплетна здравствена заштита за око два и по милиона становника југа земље.


У комплексу новог центра који је саграђен по моделу "паметних зграда", биће и један од највећих операционих блокова у Србији и на Балкану са 17 најсавременије опремљених хируршких сала, три ангио сале, два ургентна центра. Пацијенти ће бити смештени у комфорним двокреветним собама са купатилима.


Укупно је 613 стандардних лежајева у стационарном делу и капацитетима за интензивну негу, а први пут у најразвијенијим здравственим установама у Србији саграђен је и засебан центар за трансплантацију органа и праћење стања пацијената у најмодернијим условима за збрињавање становништва, али и за рад медицинских стручњака.


Председник Србије Александар Вучић је, током данашње посете Нишавском округу, обишао и завршне радове на реконструкцији Дома здравља Ниш. Радове су заједно са њим обишли и министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Радови на реконструкцији Дома здравља су почели 6. фебруара, а рок за завршетак посла је 24. август.

Пројекат финансира Kанцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.
Алуминијумском столаријом биће замењено 576 прозора и шест портала, адапртирано је 89 мокрих чворова.

Тренутно је изведено 3.600 квадрата фасаде, што је око 90 одсто реализације и замењено је 470 прозора.


Европска инвестициона банка (ЕИБ) финансира градњу KЦ Ниш са 35 милиона евра, а из републицког буџета издвојено је 17 милиона евра за опремање нишког KЦ. Према подацима о радовима у Kлинички центар потрошено је 13,500 кубика бетона, 1.800 тона арматуре, 530 тона челика. Више од 30 домаћих фирми и више од 600 радника било је ангажовано на овом пројекту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Sanja

29.07.2017. 00:06

Ovo je 21. vek. Red je da taj deo Srbije ima moderan centar za lečenje ljudi.

Davor

29.07.2017. 02:51

Baš tako Srbija bi do sada trebala da ima više ovakvih kliničkih centara, a ne tek jedan.

Срба

29.07.2017. 16:01

Овај опсенар упорно призива муслимане, све га подсећа на Абу Даби, УAЕ, итд. Далеко им лепа кућа! Целу земљу је њима распродао. А, тај клинички центар гради се већ више од 35 година. Као да ван Београда не живе људи па такав центар и болница нису били потребни раније. Толико о нашем 20. и 21. веку.