СОМБОР ГАСИ ДРЖАВНЕ АПОТЕКЕ: По лек код приватника

Ј. БЕКИЋ

четвртак, 20. 07. 2017. у 10:03

СОМБОР ГАСИ ДРЖАВНЕ АПОТЕКЕ: По лек код приватника
Скупштина Сомбора одлучила да угаси државне апотеке. Закупом на 15 година желе да реше огромна дуговања

ОДБОРНИЦИ Скупштине града Сомбора донели су одлуку да се апотеке у саставу Апотекарске установе "Народна апотека" издају у закуп због гомилања дугова. Тако ће Сомборци убудуће лекове узимати само у приватним апотекама. Апотекарска установа има пет апотека у Сомбору и 15 у селима, и све оне ће у пакету бите издате у закуп. Нови закупац биће у обавези да потпише уговор на 15 година.

Прама речима Саве Дојића, члана Градског већа за финансије, будући закупац мора у пакету да узме све апотеке. Осим тога, закупац ће морати и да задржи све запослене у овој установи, њих 80, међу којима је већина фармацеута.

У Самосталном синдикату Апотекарске установе кажу да је у овој установи некад било 116, а сада 81 стално запослен. Синдикалци веле да не знају како ће то све да се изведе, као ни то, ко ће им бити будући послодавац и под којим условима.

Одлука да се апотеке издају под закуп донета је како би се спречило гомилање губитака апотеке, који већ сада месечно износе више од 900.000 динара.

- У 2016. години апотека је имала губитак од шест милиона динара. За прва три месеца 2,8 милиона, што значи да се месечно прави губитак од 930.000 динара и до краја године он би достигао 12 милиона - појашњава Дојић.

КОНКУРС

- ЗНАМО да су сеоске апотеке мање профитабилне, али ће услови на конкурсу бити жестоки, управо да би се обезбедило квалитетно снабдевање лековима - казао је Сава Дојић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ja

20.07.2017. 10:22

Добар потез јер сви лекови су јефтинији код приватника па државне апотеке губе трку са конкуренцијом ем запослено је толики број нерадника

Perica

20.07.2017. 17:01

Kad gasite državne apoteke, što neuhasite i državne bolnie, jer kad treba nelkki specijalni pregled gde sse čelka po nekoliko meseci, bolesnlk je primoran da ide kod privatnog leekara koji imaju ono što bolnicanema. A odakle mu to je druga priča

suhomeli laslo

11.12.2017. 17:31

po ovome treba da se zatvori i opsta bolnica u somboru zato sto pravi dugove i nema osoblja