Чувари витешке храбрости

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

29. 06. 2017. у 06:25

У порти Раванице чланови "Свибора" демонстрирали средњовековне вештине. Биле изложене реплике оружја, а посетиоци уживали у борбама из тог доба

Чувари витешке храбрости

Посетиоци су помно пратили витешко надметање Фото З. Глигоријевић

ВЕРИЖЊАЧЕ, штитњаче, оклопи од коже, метала, кожуха, па буздовани, штитови, камџије, млатови, мачеви, копља, секире, бодежи, лукови и стреле, хелебарда или мач за две руке, само су неке од реплика средњовековног оружја, које су поводом видовданских свечаности били изложени у порти манастира Раваница, крај Ћуприје.

Није било посетиоца а да није дотакао неки од убојитих предмета, а они најсмелији и на више од 30 степени Целзијуса облачили су комплетну витешку опрему, која може да тежи и до 80 килограма. Сви су уживали у борбама и играма, које су приредили чланови српског витешког реда "Свибор".

- Као и ранијих година, опет смо овде где су мошти кнеза Лазара, јер су Лазар, Косово, Видовдан, основна идеја водиља нашег витешког реда, коју покушавамо да пренесемо и на младе генерације. Донели смо бројне реплике средњовековног оружја и опреме, све што су витезови користили у борбама, чиме су се штитили и оно што су облачили. Оружје сами правимо према оригиналу, па је оно од истог материјала, облика и тежине - објашњава нам челник "Свибора" Радивој Радуловић.

Притом додаје да ниједно оружје није тешко израдити, већ је најтеже направити човека. Наравоученије каже: "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака".

Санела и Славиша са децом у римским одорама

- Зато негујемо витешки дух, који може да се опише у две речи - охристовљени јунак. То је дух који је преживео, захваљујући коме смо ми опстали и због кога се сећамо цара Лазара, српских витезова и јунака, који су од Косова до данашњих дана положили живот на олтару отаџбине, вере и нације. Зато се и "Свибор" труди да сачува начин живота дичних предака за сва будућа поколења и да не дозволи да потпадну под утицај новотарија за које не знамо куда ће да их одведу - поручује Радивој.

Атракција за бројне посетиоце били су и Славиша Милосављевић, председник Коњичког клуба "Небеско брдо" из Паљана, и његова супруга Санела, који су били обучени као Римљани и њихова деца. Њих двоје довели су енглеске галопере, које су посетиоци могли да слободно јашу.

Демонстрација баратања мачем

ПАКЛЕНИ ВИТЕЗ

МЕЂУ члановима "Свибора" био је и водитељ емисије "Паклана кухиња", Саша Мишић.

- Најбитније је што и мушкарци и жене нађу своје место, обоје могу да буду витезови и да чувају традицију. Витештво не значи само мач, тако да витез могу бити и жене, деца и старци. Дечаци обично сањају да буду астронаути или витезови. Нико не жели да буде пекар, молер или кувар - пошалио се Саша и на свој рачун.


ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

ВИТЕЗОВИ су приказали и припремне вежбе, које су служиле да младе уведу у витешки ред. Посетиоци су тако били у прилици да виде каријање, грабљење капице, натезање клипка, вучење палије, хајдучко прескакање, голоруке и борбе разним средњовековним оружјем, а било је вежбано меканим оружјем да би и деца могла да се опробају у овим вештинама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације