ВУКАШИН Трајковић из Крушевца пре неколико дана је прославио седми рођендан, а у Галерији Културног центра траје изложба његових дела, које је стварио претходне године. Изложба цртежа и скулптура "Чудесни свет у очима једног шестогодишњака" сведочи да је млади Крушевљанин право чудо од детета.

Ваја и слика од четврте године, а колико успешно, сведочи то што су бројни посетиоци изложбе скоро остали без текста.

- Највише волим да сликам животиње, а волим да радим воштаним бојама - прича за "Новости" невероватни Вукашин Трајковић. - Већ скоро три године стварам. Још увек немам свој атеље или неку радионицу. То ће ми направити тата. Имам много посла, сликам скоро сваког дана.

Вукашинови родитељи Милован и Олгица, као и млађи брат Ђорђе, поносни су навијачи и критичари даровитог уметника, кога стручњаци упоређују са француским постимпресионистом Полом Сезаном. Од баке Ружице Алексић сазнајемо да је Вукашин дар наследио од Милановог оца, деке Божидара Трајковића.

- Сликао сам највише док сам се школовао, портрете другова у Учитељској школи, коју сам завршио давне 1974. године - открива за "Новости" дека Божидар Трајковић. - Таленат је приметио мој наставник ликовног и форсирао ме је да радим. Касније сам израђивао дрвенарију, манастирске реквизите, иконостасе. Живот ме је одвео неким другим стазама. Друго је то било време.

Чланови породице су рано регистровали афинитете млађег Трајковића, па је постао полазник Ликовног студија Културног центра "Маја Олић". Да је реч о ванредном таленту, убрзо су констатовали и професори уметничке школице. Марија Стојадиновић, уредница ликовног програма КЦК, оцењује да ликовни израз Вукашина Трајковића превазилази креативни потенцијал једног сада већ седмогодишњака.

- За његов узраст фасцинантна је компатибилност цртежа и вајарских форми - сматра Марија Стојадиновић. - Његови цртежи, као код зрелих аутора, вајара, представљају скице за скулптуре. Тродимензионалност у цртежу је присутна, без обзира на крајњу намеру младог аутора. Да ли ће црте бити полазиште за настанак скулптуре или ће егзистирати као независна ликовна целина?

Ова критичарка напомиње да је креативна продукција код деце у домену феноменологије, а Вукашин нас уверава да ће сигурно одабрати каријеру сликара и вајара. А подједнако сјајно се сналази у оба правца, о чему сведоче и урамљени и извајани слонови, бизони, жирафе, орлови и сове на изложби цртежа и скулптура под називом "Чудесни свет у очима једног шестогодишњака".

* ИНТЕРЕСОВАЊЕ Његову изложбу видео велики број посетилаца


Захвалница града

НА отварању прве самосталне изложбе Вукашина Трајковића наступили су и чланови Балетског и Плесног студија и Школе говора и глуме КЦК. Аутору је уручена и захвалница Града Крушевца.