Холанђанин био почасни Ваљевац много пре Мишића

Бранко ПУЗОВИЋ

12. 02. 2017. у 06:18

Хуманитарни рад познатог ратног хероја Великог рата овековечен на платну. Прошле године је улица у близини зграде ваљевске ратне болнице понела његово име

Холанђанин био почасни Ваљевац много пре Мишића

Стране лекарске мисије у Ваљевској болници

ХОЛАНЂАНИН др Аријус ван Тинховен био је један од најпознатијих лекара-хероја током Великог рата. Постао је чувен као ратни хирург у Србији у балканским ратовима, те као шеф Хируршког одељења Војне болнице у Ваљеву у Великом рату.

А живот и рад овог лекара и хуманисте тема су документарног играног филма "Аријус ван Тинховен - холандски Ваљевац", аутора Слободана Раковића, новинара из града на Колубари.

Овај хирург дошао је у Ваљево које је у Великом рату било центар не само значајних војних битака, него и борбе за здравље сваког човека. Од краја 1914. до средине 1915. године Ваљево је било град болница, чије су улице биле - авеније смрти. Истовремено, био је и град у коме се на најлепши начин видела хуманост српског народа, те међународна солидарност и хуманизам.

- Све санитетске војне мисије имале су своје болнице или екипе у Ваљеву, бориле су се за живот сваког човека, без обзира на униформу, нацију и веру - каже Слободан Раковић. - Лекар, ратни хирург, Холанђанин из Хага, дошао је у Србију 1912. године, убрзо по избијању српско-турског рата, као предводник добровољне медицинске мисије. Донео је тада рендгенски апарат, који је по одласку оставио ваљевској болници на коришћење.

У филму који траје 50 минута, о Аријусу говоре људи који годинама изучавају српски ратни санитет - професор др Александар Недок, професор др Миле Игњатовић, Велибор Видић и професор др Јелица Новаковић Лопушина, која се, преводећи дневнике холандског лекара, веома добро упознала с његовим радом. Филм је снимљен на аутентичним местима на којима је за време ратова боравио Аријус ван Тинховен.

Лекар из Холандије с медицинским сестрама

- Мало је познато да је Аријус на крају балканских ратова постао почасни грађанин Ваљева, пре војводе Живојина Мишића - каже Раковић. - То најбоље говори о томе колике су биле његове заслуге за Ваљево. Лане, једна улица у близини зграде ратне ваљевске окружне болнице понела је његово име. У филму, кроз причу о Аријусу, трагали смо за мотивима доласка лекара страних мисија у ратом захваћену Србију, њиховим врлинама, дилемама, али и сукобима. Истовремено, подсећамо на све ратне страхоте и злочине аустроугарске војске у Мачви и Подрињу. Управо је Аријус први стручно документовао и објавио коришћење думдум муниције. Иначе, све фотографије из периода када је Ваљево било град смрти, снимио је Тинховен.

ЖЕЉА ЗА ДОКАЗИВАЊЕМ

- ИСТРАЖУЈУЋИ грађу за филм "Аријус ван Тинховен - ваљевски Холанђанин", закључио сам да је њега у Србију пре свега довела жеља да се као млад хирург докаже у ратним околностима - каже Раковић. - За њега као лекара веома је било значајно искуство с ратним повредама. Код Аријуса ван Тинховена била је присутна и извесна доза авантуризма, али и емоција, јер се забављао с медицинском сестром која је била у хуманитарној мисији у Србији и с којом се касније венчао.

Потицао је из богате породице, па је уз Холандији много пута прикупљао помоћ за Србију у време Великог рата. Занимљиво, у време његове велике хуманитарне активности, истовремено се спорио са српском владом о висини надокнаде за његово ангажовање као лекара.

НАСТАВАК "ВАЉЕВСКЕ БОЛНИЦЕ"

- АРИЈУСА глуми београдски глумац Јанко Цекић, сестру Дехроте Ваљевка Тамара Тијанић, а реализацију филма омогућили су Министарство културе и информисања и Град Ваљево - каже редитељ Душан Поповић. - Овај филм логичан је наставак "Ваљевске болнице", коју сам снимио пре три године. То искуство сада ми је било драгоцено како бих могао да дочарам атмосферу и да, пре свега, уђем у најсуптилније детаље Аријусовог лика. Трагали смо за информацијама о томе да ли је он, као уосталом и већина особља у медицинским мисијама, у Србију дошао из хуманизма, авантуризма, материјалних разлога, или да стекне стручно искуство.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације