Куршумлијска полиција трага за "дивљим археолозима" који су пронашли и опљачкали римске гробнице у Куршумлијској Бањи, речено је данас агенцији Бета у општини Куршумлија.

Председник општине Куршумлија Радољуб Видић рекао је да су они прокопали два ара земље у дубини од око три метра, да су ископали неколико озиданих гробница и "нестали са товаром", док су људске кости из гробница ставили у џак за смеће и сакрили недалеко од тих гробница.

Пустош коју су за собом оставили открио је један мештанин Куршумлијске Бање, који је брао печурке.

Видић је рекао да се претпоставља да је већа група "дивљих археолога" данима радила на ископавању гробница и ров од земље камуфлирала грањем да би непримећено копали.

"Још не знамо колика је штета направљена, док археолози то не утврде. Осим што су однели предмете из гробница, нарушили су читав локалитет и извукли предмете из контекста, тако да ће то веома отежати археолошка истраживања", казао је Видић.

Археолог Јулка Кузмановић Цветковић изјавила је да је Куршумлијска Бања у римско доба била активна и веома значајна.

У њој су се лечили римски великодостојници, ту су живели богаташи па су се врло богато и сахрањивали. Богати Римљани су зидали своје гробнице које су у то доба биле на површини земље, а касније су закопаване. Неке су опљачкане још у то доба, али има и оних које нису опљачкане.

"Зато је ова бања сада на мети пљачкаша, оних који иду у потрагу за закопаним благом, траже злато. Богаташи су сахрањивани са златним, сребрним и бронзаним накитом и новцем, док су се сиромашни сахрањивали једноставније", казала је Кузмановић Цветковић.

Она је додала да званичне институције, као што је Музеј у Прокупљу који је и надлежан за територију општине Куршумлија, немају довољно средстава да истраже Куршумлијску Бању нити да је заштите од дивљих археолога.

"Сви вредни предмети, углавном, завршавају на црном тржишту и преко границе. Немоћни смо да то спречимо", казала је она.

Осим Куршумлијске Бање на мети трагача за скривеним благом су и друге археолошке локације. Према подацима музеја из Прокупља, дивљи копач је у једном селу код Куршумлије пронашао римско војничко писмо, непроцењиве вредности, које је такође завршило преко границе.

Припадници полиције су обавили увиђај и пронашли бројне доказе - рукавице, остатке хране, флаше и лименке разних пића, али и артефакте који имају мању вредност, попут делова посуђа, металних предмета и камено ђуле за катапулт.