СУБОТИЧКА ТОПЛАНА ОДУСТАЛА ОД КРЕДИТА: Посао урађен јефтиније

Ј. ЛЕМАЈИЋ

14. 07. 2016. у 12:46

У "Суботичкој топлани" одустали од дела кредита. Новац ће бити преусмерен у београдски топловод

СУБОТИЧКА ТОПЛАНА ОДУСТАЛА ОД КРЕДИТА: Посао урађен јефтиније

ЈКП "Суботичка топлана" одустала је од повлачења 1,7 милиона евра, нешто више од трећине кредита добијеног од немачке КФВ банке, јер се испоставило да су пројекти за надградњу управљачко-надзорног система и изградњу когенеративног система у кругу Опште болнице, којима је новац био намењен, неисплативи.

Наиме, топлана је уз помоћ Владе Србије још 2012. успешно конкурисала за кредит немачке инвестиционе банке у вредности од 4,5 милиона евра, намењених за реконструкцију вреловода, застарелих топлотних подстаница, надградњу управљачко-надзорног (SCADA) система и изградњу когенеративног система у кругу Опште болнице.

Топлана је искористила зајам од 2,8 милиона евра и њиме реконструисала мрежу у центру града и насељима Радијалац, Прозивка и делу Кертвароша. Радови на унапређењу топлотних подстаница обухватали су реконструкцију 30, од 94 подстанице. Међутим, одустало се од унапређење SCADA система и изградње постројења у кругу болнице, јер је детаљна анализа пројектантске куће "Стем" из Новог Сада, доказала неисплативост аранжмана.

- Постројење у кругу болнице требало је да производи струју и обавља климатизацију целе установе, али смо видели да нема ни економске, ни техничке оправданости за такву врсту улагања - објашњава Дерво Ахметовић, директор "Суботичке топлане".

- Консултанти су предложили су да се одустане, јер би та инвестиција у многоме премашила намењених 725.000 евра. Такође, у систем управљања требало је да се уложи 200.000 евра, а ми смо тај посао решили са око 15.000 евра сопствених средстава. У 94 подстанице требало је уложити око милион евра, а ми смо 30 обновили са око 200.000 евра, док у остале није требало улагати, јер су биле у добром стању.

У договору са Министарством финансија, новац који није искористила суботичка, биће преусмерен у београдску топлану.

ДОМАЋИНСКО ПОНАШАЊЕ

- НАДАМ се да нећемо бити кажњени јер смо се понашали домаћински и одговорно, а и надлежни су нашли ко ће новац да преузме. Тако да верујем да негативних пенала неће бити - додаје Ахметовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације