Стоп новинарима да прате рад већника

В. ИЛИЋ

субота, 25. 06. 2016. у 10:45

Стоп новинарима да прате рад већника

Седнице затворене за јавност

Прва седница Градског већа Чачка обележена скандалом новог градоначелника. Прекинута пракса дуга 25 година. Колеге напустиле заседање

ПРВУ седницу Градског већа обележила је скандалозна одлука новог градоначелника Милуна Тодоровића, по којој је новинарима забрањен приступ током заседања овог тела. Наиме, Тодоровић је на почетку седнице "замолио" представнике медија да напусте салу Градског већа, како би, како је објаснио, већници "имали мир у раду"!?

Овом одлуком градоначелник је укинуо праксу дугу две и по деценије, јер су седнице већа биле још од 1992. године јавне, односно новинари су имали несметан приступ свим заседањима градске владе, добијали су материјал за седнице, баш као и већници.

Новинари су прво били збуњени, а потом су напустили зграду градске управе, решени да бојкотују рад Градског већа. Тодоровић их је пре тога обавестио да ће изјаве моћи да узм, након што се седница заврши, не прецизирајући када ће се то догодити.

- После оваквог става намеће се једноставно питање - шта је то тајно у раду градског већа и да ли се неке одлуке можда доносе испод жита? У сваком случају, већ на самом почетку рада нове извршне власти јавности послата је лоша порука. Зна се од кога зависи да ли ће и када бити исправљена. Од новинара свакако не - закључиле су колеге новинари.

На ову одлуку Тодоровића реаговао је и Братислав Југовић, потпредседник Покрета социјалиста, који се и сам питао зашто Тодоровић има страх од медија.

- Зна ли Тодоровић да на Градском већу нема представника опозиције? Зна ли Тодоровић да ће му медији бити највећа опозиција, ако има непримерен однос према њима? Зашто је покушавао да укине скупштинске преносе? Уочава ли Тодоровић да се као потпредседник Вучићеве партије понаша као представник Радуловићеве партије? Његов поступак је рефлексна радња, заправо то је рефлекс стечен страхом од рефлектора јавности.

Пошто је то излечиво, још увек сам охрабрен вером да Тодоровић у улози градоначелника може бити кориснији за Чачане од улоге власника закључаног биоскопа - нагласио је Југовић.


ПРЕКРШЕН СТАТУТ ГРАДА

ИНАЧЕ Статут Града Чачка и Пословник о раду Градског већа предвиђа да су послови регулисани тим документима доступни јавности. Самим тим, може се закључити да је градоначелник Тодоровић већ на првој седници прекршио највиша правна акта града на чијем је челу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације