Протест у Новом Саду због измештања Јерменске цркве и споменика

Бета

30. 03. 2016. у 20:41

Група грађана протестовала је у центру Новог Сада против рушења старе зграде и измештања Јерменске цркве и споменика, због градње солитера од 13 спратова

Протест у Новом Саду због измештања Јерменске цркве и споменика

Илустрација, Фото Н.Карлић

НОВИ САД - Група грађана протестовала је данас у центру Новог Сада против рушења старе зграде и измештања Јерменске цркве и споменика, због градње солитера од 13 спратова.

Педесетак окупљених читало је јерменску поезију, а заједничко читање на месту некадашње Јерменске цркве и "свега што од ње није остало" организовао је Покрет уличних читача.

Они су скренули пажњу и на паролу која се види иза срушене зграде Новосадске банке: "Оно што волиш данас, сачувај за сутра".

Војвођанске невладине организације раније су оцениле да рушење зграде Комуналне банке у центру Новог Сада зарад градње солитера од 13 спратова, представља "урбицид и насиље против културног наслеђа".

Пројекат су осудили бројни архитекти и урбанисти, а медији су раније писали о сумњивим околностима под којим је градска власти унела измене у урбанистички план како би омогућила ову инвестицију.

Извршни директор продаје Галенс фирме која руши и гради у центру Владимир Шојић на Фејсбуку је коментарисао оптужбе својих суграђана песмом "Лајте кере Јакобсфелда".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Joca Gradjevinar

30.03.2016. 21:28

Izgdanja grada ne sme se onemoguciti zbog pojedinih nekadasnjih spomenika culture. Svuda po svetu se postuju osecanja nekadasnjih stanovnika naselja ali se mora graditi po planovima razvoja naselja. Svako bi hteo da sacuva nekadasnja obelezja jer ga to potseca kada su bili mladji. Medjutim planovi izgradjne nemoraju to da postuju, jer bi naruzilo naselje za buduca pokolenja.