Помор шкољки због вируса?

Д. СТОЈАНОВИЋ

20. 08. 2015. у 06:55

Вода за пиће из Бованског језера исправна и поред угинућа две тоне животиња. Наредних дана очекују се резултати анализе послате у Крагујевац и Ниш

Помор шкољки због вируса?

УПРКОС незапамћеном помору шкољки у Бованском језеру на средокраћи пута Алексинац - Сокобања, досадашње анализе показују да је вода за пиће исправна и у границама нормале за овај период годишњег доба. За ове шкољке многи нису ни знали да постоје у овој вештачкој акумулацији, бар не у огромним количинама и величини која је карактеристична за мора.

- У нашој лабораторији у фабрици воде "Бресје", где се вода из језера прерађује, свакодневно обављамо уобичајене анализe, па одговорно тврдим да је вода за пиће исправна, што је потврђено и из Хигијенског завода у Нишу - каже директор алексиначког ЈКП "Водовод и канализација", Драгиша Симић, подсећајући да се, поред Алексинца, водом из акумулације после прераде снабдевају и многа села те општине.

Риболовци су рибочуварску службу ДО "Јужна Морава 2" која газдује Бованским језером, о помору шкољки обавестили у прошли петак, а њени радници су одмах ступили у акцију. До сада је са обале и из воде сакупљено око три тоне угинулих шкољки. Радило се и јуче, када су се рибочуварима придружили и радници "Водовода", док су претходног дана помагали и рибочувари из Крушевца.

- Ово је нешто незапамћено, јер се у овом, као и у осталим језерима над којима такође газдујемо, ранијих година то није дешавало. Све сакупљене угинуле шкољке биће уништене на сокобањској депонији. О свему смо одмах обавестили све надлежне, али до сада нико, чак ни од стручњака није могао да објасни узрок помора - каже, директор ДО "Јужна Морава 2", Никола Кумановић, наглашавајући да ни једна једина риба у овом језеру није угинула.

Пре неки дан, додаје Кумановић, узорак воде из језера и шкољки узели су стручњаци са Природно-математичког факултета из Крагујевца, а јуче и са Института за јавно здравље из Ниша, тако да ће много тога бити јасније после њихових анализа.

- Оно што засад могу да кажем незванично, највероватније је да је због високе температуре, ниског водостаја и недовољног процента кисеоника дошло до пада имунитета код шкољки, те да их је захватио неки вирус - истиче Кумановић.

УГИНУЛЕ КОД ТРУБАРЕВЦА

ОВА појава је присутна само у делу језера на територији сокобањске општине, тачније у атару Трубаревца, где се река Моравица улива у акумулацију и то у дужини од око један километар са обе стране, а претпоставља се да су се шкољке овде нашле приликом неког ранијег порибљавања. Од појединих стручњака смо сазнали да шкољке живе у муљу, да су после угинућа "изрониле" на површину плутајући језером, да би их таласи избацили на обалу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Domacin

20.08.2015. 07:48

To su "strucnjaci"!!! Kao i u vecini ostalih oblasti ove jadne Srbije! Gde god se okrenes, kako kaze Lale Bojicic, sve moj do mojega(!), pa kako onda covek da ne bude srecan?!

Ebe Maj

20.08.2015. 10:44

Ma u celoj zemlji Srbiji je voda za pice...a ljudi umiru od raka svaki dan. Pogotovo u Kikindi i Zrenjaninu gde je voda vrhunskog kvaliteta!!! Puna ko zna kojih teskih metala i lepe braon boje i blago neprijatnog smrada!!! Ali stucnjaci kazu da je sa vodom sve u redu...