Шид: Срце ради са пола снаге

Вл. ЂИТКО

21. 11. 2014. у 16:21

Неопходна помоћ оболелој мајци и ћерки из Шида - Јелени и Вањи Радовановић. Уз срчана обољења, мучи их и беспарица, па их све више исцрпљују одласци у здравствене установе

ШИД - Тешки срчани болесници Јелена Радовановић (34), која болује од дилатитативне кардиомиопатије, и њена 14-годишња ћерка Вања, ученица осмог разреда ОШ "Бранко Радичевић" у Шиду, чије срце ради са половином снаге, боре се са здравственим недаћама.

Јелена и Вања најчешће су на релацији између Шида и медицинских установа у Новом Саду и Београду, што је за њих исцрпљујуће, и физички и материјално. Јелена није више у стању да ради (до пре четири године је радила као продавачица али непријављено), а као подстанари живе од социјалне помоћи која износи 10.700 динара. Доста новца је потребно и за лекове, које обе морају да узимају, а у свој невољи помажу им колико могу Јеленин брат Драган и 80-годишња бака Олга, која живи у Илинцима и која од скромне пензије за њих одвоји који динар.

- Већ ме и снага полако издаје, али се борим јер морам да издржим због Вање. Последњи налази лекара говоре да ми срце ради са 35 одсто капацитета, а нисам још стављена ни на листу за трансплантацију. Уграђен ми је лане пејсмејкер, а у међувремену сам добила и дијабетес. Посебно ми тешко пада да се изборим са папирологијом, јер треба брдо упута за сваки одлазак у здравствену установу - тихим гласом прича Јелена и додаје да крајем новембра обе поново морају у Београд и Нови Сад.

Јелена разочарано каже и да је на комисији одбијена за туђу негу и помоћ, али додаје да јој доста помаже овдашњи Црвени крст. Једина утеха јој је ћерка Вања, иначе, врло добра ученица, која доста времена проводи уз књигу или телевизор, како би заборавила на своју и мамину болест, а обе се надају помоћи добрих људи.


РАЧУН

Хумани људи који желе да помогну и приложе новац за Јелену и Вању, могу то да учине на жиро рачун 355000000535094517 код Војвођанске банке. Сваки динар помоћи много ће им значити.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације