Монаху Јовану светиња као караула

Мирољуб Нићифоровић

06. 07. 2014. у 16:40

У Церањској реци код Лепосавића монах Јован сам обновио Манастир Свете Петке. Три године живи сам. Са комшијама Албанцима попије кафу и нема проблема

ИЗУЗЕТНОМ упорношћу и оданошћу својој вери, цркви и народу северног Космета, монах Јован, који је у Рашко-призренску епархију дошао из Младеновца, успео је да, уз помоћ малобројних верника, за смо две године обнови и оживи деценијама запуштени манастир Свете Петке у Церањској реци код Лепосавића.

Од почетка обнове до данас, Јован је једини "становник" још незавршеног манастирског комплекса и једини монах у овој светињи која је дуго била у корову, без домаћина, воде и струје... Повремено га посете мештани околних села, дођу и верници и поштоваоци цркве из Лепосавића и Звечана, са којима се заједно помоли Богу.

Све донедавно, отац Јован био је принуђен да вечерње молитве обавља уз светло петролејке. Уз помоћ добрих људи из централне Србије и дијаспоре, до манастира је недавно доведена струја, па Света Петка и њен старешина ноћу више нису у мрклом мраку.

Манастир је саграђен у 18. веку, сакривен у планинском беспућу. Од магистралног пута Лепосавић - Косовска Митровица удаљен је два километра, лошим макадамом до њега се стиже преко Ибарске Слатине. У "комшилуку" су албанска села Церање, Кошутово и Шаљска Бистрица.

Ова "траса" често је последњих година помињана, јер су управо њом, са Бајгоре на Ибарску магистралу, да се сликају, демонстрирају силу и припрете, више пута до зуба наоружани силазили припадници забрањене такозване Албанске ослободилачке армије. Цркву нису дирали, оца Јована који у маленом конаку живи сам - нису уплашили.

УЛИЈЕ ПРОШЛЕ године без последњег монаха остао је манастир Свете Петке у Улијама код Лепосавића. Отац Јован стиже да брине и о тој светињи. Радосно нам каже да је добио још једног калуђера са којим ће и у Улијама обновити монашки живот.

- Ову цркву верници називају и караулом, јер се налази на граници албанских и српских села - каже монах Јован. - Албанска имања додирују се са црквеним. Албанци, обични људи, овуда напасају стоку, често наврате код мене и у манастир, па попијемо кафу и попричамо. До сада, хвала Богу, нисам имао никаквих проблема и не плашим се да ће ми нешто лоше учинити. Света Петка, заштитница жена, овде је да од свега лошег, па и лоших намера, заштити и мене и комшије Албанце.

Свашта је, махом због лошег пута, самоће и сурових зима, у Церањској реци доживљавао отац Јован. Пре две године, кад је цела Србија била у сметовима, седам дана о њему се ништа није знало. Његови пријатељи бринули су се да се није смрзао, да га можда вукови, који често долазе до манастирских врата, нису растргли. Мештани Сочанице и Ибарске Слатине организовали су пробијање завејаног пута и после два дана оца Јована су нашли на молитви у цркви. Дане је проводио уз шпорет у манастирском конаку, а друштво су му правили пас Жућа и мачак Брка.


Једно време отац Јован провео је у манастиру Свети Јован у оближњој Сочаници, где је имао "сву удобност". Сам је, уз благослова владике Теодосија, одлучио да оде у Церањску реку и обнови и оживи тамошњи манастир.

- Није лако сам живети у незавршеном конаку километрима удаљеном од најближег српског села - додаје отац Јован.

- Од када сам дошао на Косово и Метохију, молим се за српски народ, да више не страда и остане на овим просторима. Још док сам био у Сочаници, нешто ме вукло ка Церањској реци и Светој Петки, осећао сам да ћу ту проводити своје монашке дане. Надам се да још дуго нећу бити сам. Жеља ми је да још пуно тога изградим и доградим и да овде, ускоро, на малој економији коју сам формирао, заживи и право манастирско братство. Бог ће ми, сигуран сам, услишити жеље.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ana

07.07.2014. 18:17

Molim Vas da mi posaljete adresu ili nacin da do Vas dodje moja skromna donacija.Na mel mi posaljite sve informacije.Unapred hvalaAna

obrad

08.07.2014. 00:59

@Ana - zivim u slatini blizu manastira mogu da se raspitam za mejl ili neki drugi kontakt ako te interesuje.poznajem oca jovana ako vec do sada nisi nasla drugi kontakt javi se

Бошко

08.07.2014. 02:26

Само једна примедба,није било малобројних верника већ напротив није било мештанина села Ибарска Слатина који није помогао или финансијски или физичким радом,ко је како могао.Поздрав