СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ":МЕЛБУРН

НАЈВЕЋИ спортски догађај на Јужној хемисфери почео је уз кишу и олујно невреме, тако да је више личио на Вимблдон, али за српске навијаче на Аустралијан опену није било прирoдних препрека када је у питању подршка нашим тенисерима. То је онај посебан тренутак у животима овдашњих Срба кад су они поносни на своје порекло. По правилу, сви мечеви српских тенисера и тенисерки на Опену су крцати нашим највијачима, а навијање у великој мери често подсећа на атмосферу са неког кошаркашког дербија усред Београда.

Подршка српским тенисерима пристигла је буквално из целог света, па се, тако, осим аустралијских Срба, овде могу срести и Срби из Њујорка, Копенхагена, Беча, Београда, Бањалуке... Лако су препознатљиви са српским капама, шаловима и тробојкама.

- Била ми је искрена жеља да дођем у Аустралију и то посебно за време гренд слема. Био сам већ на Вимблдону, Ролан Гаросу и у Њујорку, али сам стварно одушевљен овдашњом атмосфером. Остаћу још десетак дана и надам се да ћу гледати и финале, ако наш Ноле игра - поносно истиче Драган Давидовић, који је дошао из Копенхагена, где живи 30 година.

Срђан Степојевић је стигао из Беча да, како каже, прослави још једну Нолетову титулу.

- Посетио сам и рођаке у Мелбурну које нисам видео више од 15 година. Препун сам утисака, све најбоље и Дуцију Лајовићу, надам се да ће и он стићи до четвртфинала.

Током шестонедељног боравка у Аустралији породица Милетић је обишла и Сиднеј, али им време проведено у Мелбурну парку доноси посебно узбуђење.
СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА МЕЛБУРН је други по величини град у Аустралији са око пет милиона становника, док у њему званично живи више од 30.000 Срба. Верује се да оних са српским пореклом друге и треће генерације има и много више, па се у овдашњој заједници оправдано процењује да у читавој Аустралији живи и до 350.000 Аустралијанаца српског порекла. Ипак, по последњем попису само се око 70.000 њих изјаснило као Срби.

- Одушевљени смо и није уопште онако како смо то виђали на телевизији. Велика је разлика и треба доживети гренд слем изнутра, посебно видети све ове српске тробојке и навијаче на за нас другом крају света - објашњава Зоран Милетић, док његова супруга Снежана додаје - Овде је феноменално! Идемо сад да гледамо Новака и надамо се најбољем.

Јован Младеновић, из Мелбурна, пореклом је из Ниша, а на Аустралијан опен довео је сина Бориса и ћерку Наталију.

- Моја деца су рођена у Аустралији, али она просто обожавају све српске тенисере, нарочито Новака, али воле чак и Милоша Раонића зато што је српског порекла - прича нам Јован. - Живео сам дуго у Голд Коусту, али је заиста посебно бити Србин ових дана у Мелбурну.

МЕДИЈИ КОРЕКТНИЈИ ПРЕМА НОВАКУ
МАДА је Новак Ђоковић рекордни, седмоструки шампион АО, аустралијски медији су ранијих година били врло критични према њему, док се свака Федерерова победа по неписаном правилу велича на насловним странама чак и у првом колу. Ове године приметан је знатно коректнији однос према нашем тенисеру, а Мелбурн већ неколико недеља красе улични билборди са Новаковим ликом и питањем да ли ће освојити и осму титулу.

Новак је све чешће присутан у овдашњим популарним телевизијским емисијама у позитивном светлу, са посебним акцентом на његов смисао за хумор. Медији су пренели и да је био један од првих донатора за жртве недавних пожара, истичући да Аустралија и Мелбурн имају посебно место у његовој блиставој каријери.