Није било пријатно Јану Ленарду Штруфу када је сазнао да ће против једног од најбољих тенисера свих времена стартовати на првом гренд слему сезоне. Жреб је био немилосрдан према немачком тенисеру, када му је у првом колу Аустралијан опена доделио Новака Ђоковића.

- Зашто, Боже? Зашто то? То је противник ког не желите у првој рунди - рекао је Штруф на конференцији пред почетак Отвореног првенства Аустралије.

Оно што се Штруфу много више допало јесте што ће на АО стартовати у вечерњем термину на “Род Лејвер арени”, коју је већ осетио пре две године, када је преко пута себе имао Роџера Федерера.

- Осећао сам се као "ок, зашто да не?". Велики је то меч и велики терен. Играм други у ноћном термину, то је тако посебно. Играо сам против Роџера овде и још увек то имам у глави. Било је изврсно искуство, зато се стварно радујем што ћу опет играти овде на Род Лејверу.

Штруф је у досадашњој каријери два пута излазио на мегдан Ђоковићу и оба пута је терен напуштао поражен.

- Дошао сам у Мелбурн са циљем да одем што даље. А онда добијем ривала који је фаворит за освајање турнира и шампиона који је овде узео највише титула. Али, не желим да станем само зато што играм против њега. Што се мене тиче, 37. сам на свету, нема много прилика да будем на великом терену, то је добро. Изаћи ћу и пробати да добијем меч. Јасно је да играм против једног од најбољих свих времена, тежак изазов, али хоћу да уђем са њим у коштац - закључио је Штруф.