ТРОЈКА Јелена Брукс са пола терена уз звук сирене, коју је покушавала да погоди на крају сваког тренинга у Зрењанину, на најлепши могући начин оверила је пласман кошаркашица Србије у четвртфинале Европског првенства. Србија је до првог места у групи Д стигла победом против Белгија 70:66, а пресудни моменат био је пресецање лопте у одбрани Невене Јовановић, када су 11 секунди пре краја Белгијанке кренуле у напад при вођству Српкиња 67:66. На овај начин наше девојке су скратиле пут ка завршници и наредни меч ће играти 4. јула у београдској „Штарк арени“ против победника меча Шведска – Летонија.

Од изласка на терен у ваздуху се осетила напетост због превеликог улога који је доносила победа. Србија је чврсто закорачила у меч, али је агресивност у одбрани често прелазила границу дозвољеног, па су Белгијанке добијале прилике да дођу до лаких поена са линије за слободна бацања, што су наравно знале да искористе. Посебно њихова главна узданица Ема Месеман, која је највише проблема правила Српкињама у дефанзиви и већ је у 11.минуту била двоцифрена.

Наше су током прве четвртине издржавале притисак гостију, углавном ослањајући се на поене Јелене Брукс. Захваваљујући капитену Србија је са пола коша добила прву деоницу, држала се и до половине друге, а онда посустала. Код Белгијанки су се укључиле Месдаг и Деларе, па су заједно са Месеман, која је тек у 19.минуту први пут промашила кош, одвојиле свој тим на до тада највећу дистанцу у завршници првог полувремена – 32:23.

Прочитајте још Марина тражи још јачи ветар у леђа с трибина: Ова репрезентација обожава свој народ и треба нам подршка

По повратку из свлачионице гостујући тим је стигао и до прве двоцифрене предности, што је жестоко наљутило Соњу Петровић. Укључио се мотор нашег тима кад је постало алармантно и за час је Србија поново била у игри, а публика на ногама. Међутим, нису домаће искористиле у потпуности тај налет, није их служио шут за три, а ни слободна бацања нису била на жељеном нивоу, па је Белгија пред одлучујућих десет минута имала вођство од „плус шест“.

Наговештај да су на добром путу ка преокрету дала је Дабовићева на старту последње деонице, али су брзо наше противнице пресекле тај покушај и „натерале“ селекторку Марину Маљковић да тражи тајм-аут. Предах, али и критика, показали су се као прави потез, па је Србија преко Јовановићеве и Брукс пришла на 53:51. Пет минута пре краја питање победника било је у потпуности отворено. Прво вођство још од краја уводне четвртине, домаћима је донела Соња Петровић 57:56 и тако заказала још једну драматичну завршницу.

Три минута пре краја на семафору је стајало 62:62. Одзвањало је у хали „Србија, Србија“, публика је осетила колико је битан моменат. Коша на обе стране дуго није било. Ту паузу пресекла је Месеман, али је Дабовићева имала прави одговор. А онда се поново десило нешто што постаје традиција на утакмицама код нас, прекид сусерта због проблема са кондензацијом, који је под кошем направио „барицу“ и онемогућио игру. У наставку је драма достигла врхунац...

Прочитајте још НЕВЕНА ЈОВАНОВИЋ У ЗРЕНјАНИНУ ПРОСЛАВИЛА 29. РОЂЕНДАН; Бутулија: Нека остане најбоља певачица

Дабовићева је 11 секунди пре краја донела са пенала 67:66. Маљковићева је тражила тајм-аут, после кога је Јовановићева украла лопту у одбрани и отворила врата победе... Уследио је фаул на Соњи Петровић, која је промашила оба слободна бацања, али је зато Јелена Брукс потврдила пласман у четвртфинале. Огромно славље на терену али и ван њега је означило опроштај од Зрењанинаца и пресељење у Београд.

БЕЛГИЈА – СРБИЈА 66:70
„Кристална дворана“ у Зрењанину. Гледалаца: 2500. Судије: Царуча (Грчка), Ћићи (Албанија), Томасовић (Словачка).
БЕЛГИЈА: К. Месдаг 15, Деларе 12, Масеман 21 (9ск, 4ас), Вотерс 2, Лискенс 4, Раман 2, Алеман 4 (5ск), Х. Месдаг 2, Гелдоф, Ванлу 4, Наувалерс, Карпро.
СРБИЈА: Миљковић 5, Петровић 13 (7ск), Чађо, Јовановић 11, Брукс 16 (5ск), Бутулија, Црвендакић 2 (11ск, 4ас), Милић 5, Станковић 3, Станаћев, Дабовић 13 (5ск, 5ас), Шкорић 2.
По четвртинама
: 15:16, 19:10, 14:16, 18:28.