Паспаљ и Нестеровић у “лудој вожњи” Југом: О Дивцу и посебном систему кочења, Киндеру, АБА лиги...

Novosti online

23. 11. 2018. у 13:25

Паспаљ и Нестеровић у “лудој вожњи” Југом: О Дивцу и посебном систему кочења, Киндеру, АБА лиги...

Жарко Паспаљ и Раша Нестеровић у Југу

Амбасадор регионалног такмичења разговарао о разним темама, о аутомобилима, одрастању, каријери...

АМБАСАДОР АБА Лиге и један од најбољих кошаркаша Европе свих времена, Жарко Паспаљ, успео је да се са својих 207цм "спакује" на сувозачево седиште у импровизованом аутомобилу Југо, док је за воланом био шест центиметара виши Радослав Нестеровић. Двојица горостаса у минијатурном моделу одмах су привукли пажњу посетилаца СПОРТО конференције, која се одржава у Порторожу и окупља стручњаке из спорта и маркетинга из целог региона. Било је ту осмеха, шале, и подсећања на Паспаљеву младост, када су кошаркаши возили управо моделе из фабрике "Застава" из Крагујевца.

- Те године када смо ми дошли у Партизан сећам се да је Дивац возио Југа, и то је у том моменту, осим што је био јако мали и узан, ништа друго није било чудно јер је Југо још важио за ауто који релативно добро се сналази на путевима. Такво је време било, у складу са новцима које смо имали - говори Паспаљ, који је током недеље у Порторожу учествовао на конференцији посвећеној АБА лиги и промовисао вредности најзначајнијег спортског регионалног такмичења.

Доста је било занимљивих епизода са Дивцем и његовим Југом у главној улози, наставља Жарко, кроз осмех.

- Ако ме питате о вожњи без кочница током припрема репрезентације, морам одмах да кажем да то није била једна вожња, нити је то било краткотрајно. Рекао бих да је то трајало мало дуже од једног периода из чисте "нежеље" да се промене кочнице. Дивац је изумео невероватан систем кочења, на коме би му вероватно позавидели и ови озбиљни, професионални возачи. Било је ту свега, чак је у једном моменту завршио кроз прозор хотела "Путник", који нам је био врло омиљено место за скупљање, што због хране, што због близине хали Спортова. На страну те наше поједине мангуплуке у младости, поручујем свима да обрате пажњу на безбедност, да поштују правила и да јако воде рачуна док су у саобраћају.

Први аутомобил који је Паспаљ имао био је Рено 18.

- Био је релативно добро очуван аутомобил. Све док га у једном моменту мој добри, покојни брат није ухватио под своје и релативно брзо разрешио друмске судбине. У складу са новцем ког није било пуно, сви смо се ипак слатко навозали са оним што смо тада имали.

Већ неко време Жарков избор, када је реч о четвороточкашима, је сасвим јасан.

- Последњих много година одлучио сам се за ауто који има нишан на хауби, а то је Мерцедес. Имам неке старије аутомобиле тог бренда у свом власништву, они су стари преко 25 година, реч је о моделима С класе из 80-их и 90-их. Мерцедес има своју историју. Сви аутомобили су данас фантастични, који год да купиш. Не може да се погреши, само је ствар укуса. У то време је било другачије, и морам да признам када ти аутомобили изађу на улицу, понајвише то чиним због њиховог одржавања, и даље привлаче пажњу јер су ретки и није случај да се често виде на улицама. Ја волим аутомобиле, одржавам их, још су у возном стању и добро су сачувани.

Током боравка у Порторожу, Паспаљ је доста говорио о важности АБА лиге за квалитет кошарке у региону.

- Без АБА Лиге нема квалитетне кошарке на Екс-Ју просторима, и верујем да је то свима јасно. Такмичење омогућава младим играчима оптималне услове за развој, лига је бесплатна, односно покрива све трошкове клубовима када је реч о путовањима на мечеве, смештају, судијама, и по томе је јединствена у Европи. То је лига која има највише скаута из НБА у целом свету, и говори да клубови имају таленте са којима је потребно радити и стварати им прилике да достигну виши ниво у једном квалитетном надметању са добрим противницима.

Паспаљ се срео и са Нестеровићем, са којим се срдачно испричао после "вожње" у Југу.

- Раша је био дете кад сам дошао 1998. у Киндер Болоњу, и проводио је доста времена са мном и Салетом Даниловићем. У том моменту био је сјајно дете и момак, а видим да се ништа од тога односа није променило, баш као и његовог карактера, што ми је драго. На завидној је позицији у словеначком савезу. Фантастичан је момак, видели смо се скоро у Београду, волим га и мало мало кад га видим то је као кад сретнеш неког јако блиског - закључује Жарко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације