РАНКО Жеравица, тренерска легенда, који је стварао кошарку на далеко већим просторима него што се простирала велика Југославија, отишао је у легенду. Срце једног од највећих европских стручњака у историји, које је до последњег дана куцало је за кошарку, утихнуло је у 86. години живота. Свет је остао без “чика Ранка”, како су га од милоште, али и из поштовања, звали играчи и колеге тренери, који су деценијама пратили његову визију, због чега је кошарка данас ту где јесте - један од најпопуларнијих спортова.

- Прошли смо кроз много лепих и тешких момената, али у сећању ће ми остати као особа на бранику кошарке. Ранко је био један од стваралаца који су се свесрдно трудили да се наш спорт развије не само у врхунским екипама. Са великом жаром и успехом је распалио љубав према кошарци у унутрашњости - каже Бора Станковић, уз Ранка и Ацу Николића, члан светог српског кошаркашког тројства.

САХРАНА У СУБОТУ КОМЕМОРАЦИЈА поводом смрти Ранка Жеравице биће одржана у суботу 31. октобра у 12.00 у Скупштини града Београда. Сахрана је истог дана у 14.00 на Новом гробљу.

Највећи тренерски успех, мерен медаљама, Жеравица је остварио 1980. у Москви, када је наша репрезентација његово пребогато кошаркашко знање прелила у олимпијско злато. Међутим, Божа Маљковић, један до Ранкових најбољих ученика, истиче да је светско злато из 1970. обасјало пут југословенској кошарци ка планетарном сазвежђу.

- Имао сам двојицу учитеља, Ацу Николића и Ранка Жеравицу, који су за мене најбољи на свету, и као људи и као тренери. О Ранку не можемо да говоримо само са занатског аспекта. Светском титулом у Љубљани направио је револуцију, убацио кошарку у школски систем, почели су да ничу терени, целу нацију заразио је том слатком инфекцијом. У свакој републици бивше Југославије заслужио је споменик, једну улицу најмање. Ако сам рекао да је професор Николић патријарх кошарке, за Жеравицу кажем да је Доситеј Обрадовић. Био је истински просветитељ.

Маљковић не може да обузда сузе док говори о томе какав је Жеравица био као човек.

- Најбољи на свету. Никад нисам чуо да је нешто лоше рекао за било кога. Био је помиритељ, поштовао је дванаестог играча у тиму као што је поштовао и првог. Као што је поштовао Кићу и Прају. Много ми је тешко, иако сам ово очекивао. Када ми је јавила његова супруга Зага, осећао сам се као да сам чуо вест за свог оца.

Не могу се набројати анегдоте које сведоче о Ранковој величини. Ево једне посебно упечатљиве, коју нам је испричао Божа Маљковић...

И ФК БАРСЕЛОНА НА ОПРОШТАЈУ ПРЕДСТАВНИЦИ Фудбалског клуба Барселона најавили су Божидару Маљковићу да ће доћи на сахрану Ранка Жеравице:
- Нема места на којем није оставио траг, где год га поменете наилазите на огромно поштовање према њему.

- Ишли смо у Тел Авив са Црвеном звездом, имао сам част и привилегију да три године будем у клубу уз њега. На истом лету био је Марадона. Ранко га је спазио и дао ми блок да узмем аутограм за његове синове, који су били колекционари. Када сам рекао Марадони за кога је аутограм, устао је и стао мирно. “Он је бог у мојој земљи”, рекао ми је. Жеравица је поставио темеље модерне аргентинске кошарке, која и дан-данас доста подсећа на југословенску.

Колико је Ранко ванвременски тренер не сведоче само силна признања, него листа бројних његових тренерских и играчких ученика, на којој је и Дражен Далипагић, једини играчки становник Куће славних у Спрингфилду:

- Жеравици дугујем каријеру. Морам да му се још једном захвалим на томе што ме је довео у Партизан и дао ми шансу. Гледао је далеко унапред, форсирао атрактивну америчку кошарку. Рекао бих - праву кошарку. Још шездесетих читао је све америчке књиге о кошарци, учио из разговора са њиховим тренерима. Усавршавао се непрекидно и због тога је био најбољи. Да није било Аце Николића и њега, не би било ни кошарке на овом нивоу на нашим просторима.

Био је и остао један од великана, не само наше, него и светске кошарке, коју је волео до последњег даха. Иако болестан, налазио је снаге да дође на утакмице, да их гледа на ТВ екрану. Није било битно да ли је српска, АЦБ, италијанска, руска..., већ да је кошарка, која се управо захваљујући њему винула хиљадама квалитетних миља увис...

РАНКО ЖЕРАВИЦА
ДАТУМ и место рођења: 17. новембар 1929. у Новом Милошеву
ИГРАЧКА каријера: Раднички Београд
ТРЕНЕРСКА каријера: Раднички Београд, Партизан, Барселона, Пула, Црвене звезда, Сарагоса, Десио, Наполи, Дарока, Сплит, Касерта, репрезентација Југославије, репрезентација Аргентине
ТРОФЕЈИ: ФИБА Куп Кораћа 1978. са Партизаном, шампион СРЈ 1996. са Партизаном, злато на ОИ 1980, злато на СП 1970, сребро на СП 1967, бронза на СП 1982, сребро на ЕП 1969. и 1971.
ПРИЗНАЊА: становник ФИБА Куће славних, признање Удружења кошаркашких тренера за животно дело

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
* Терзић: Грујић није на продају, титула и појачање у мислима
* Фабрегас се не предаје: Можемо да одбранимо титулу
* Фудбалери Челсија и Ботафога оптужени за силовање, издат налог за њихово хапшење!
* Вујошевић: Тешко је пливати у прљавој и хладној води
* Шпански медији: Жеравица кошаркашки мит, један од највећих европских тренера
* Радоњића брине повреда Цирбеса: Има проблем са леђима, надамо се да није ништа озбиљно
* НБА: Бјеличин деби из снова
* Федерер: Ђоковић има ненормалну сезону
* Базел: Карловић асовима избацио Лајовића
* Пенета поразом од Шарапове завршила каријеру
* Стојчов: Карате ми је дао све што не бих имао да нисам у њему