Селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић рекао је данас да резултат против Португала може да има озбиљну димензију, али да неће бити "смак света" и ако се изгуби.

- Резултат има озбиљну димензију. Играчи су свесни квалитета и екипи и појединаца које Португалија има. Свесни су поред тога и својих могућности. Велико је психолошко оптерећење, али и ако изгубимо, није смак света. Не би било добро да не учинимо све да не дође до негативног резултата - рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у Старој Пазови.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РОНАЛДО, ЗНАМО СЕ: Дмитровић оптимиста пред данашњу прозивку селектора Тумбаковића

Србија ће играти против Португала и Луксембурга у квалификацијама за Европско првенство.

- Утакмица са Португалијом носи мање оптерећење јер је то репрезентација која је актуелни шампион Европе и освајач Лиге нација. Имају колективни потенцијал, велику професионалну ангажованост, али и групу маестралних појединаца. Кроз ту утакмицу ћемо покушати да остваримо прилику да у наредне четири утакмице лакше дођемо до резултата. Велико психолошко оптерећење је за утакмицу са Луксембургом, о њој веома мало причамо, а и она носи три бода - казао је Тумбаковић.

Он ће дебитовати на клупи репрезентаицје Србије.

- Част и задовољство је носити ову мајицу, али радост ће бити још већа ако се све заврши онако како планирамо. Ово је национални пројекат, резултат је последица колективног рада и приступа, одговорности према својој држави. Био бих себичан када бих мислио да је ово круна моје каријере - навео је Љубиша Тумбаковић.

Селектор је навео да је циљ постављен на почетку квалификација и да треба да се иде "степеник по степеник".

Он је навео да је поред карактеристичних елемената за једну екипу попут дисциплине и озбилности, за циљ потребно и велико јединство.

- Поједини играчи који нису били ту, а сада јесу, по нашој процени имају димензију да евентуално могу да се прилагоде овом нашем колективу и његовим захтевима. Септембар је најбоље време да потврдимо наше размишљање о тим играчима - казао је селектор.

- Превазиђено је то да смо "европски Бразилци", већ смо само талентована нација која мора много да ради да би вратила тај статус који је некад имала - истакао је Љубиша Тумбаковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПАВКОВ И МАКСИМОВИЋ "ОТКАЗАЛИ" СРБИЈИ: Катаи добио позив од Тумбаковића

Он неће моћи да рачуна на повређеног Немању Максимовића, за кога је рекао:

- Максимовић је на мене скренуо посебну пажњу. Он је играч који је озбиљна наша фудбалска идеја за ову утакмицу. Нажалост се повредио. Јесте нас пореметио зато што није ту, али имамо профил играча који може да надомести његово неиграње.

Утакмица против Португалије играће се у суботу од 20.45 на стадиону "Рајко Митић" у Београду, док је гостовање Луксембургу три дана касније.