ЕКСПРЕСНО, брже него икада раније, европска кућа фудбала је у понедељак по подне испоставила Партизану једну у низу "дисциплинских честитки" последњих година којом је само потврдила да за српске клубове важе другачији аршини од остатка Европе.


Јасно је да Партизан, као и Црвена звезда и остали наши клубови имају дебеле досијее и да свака нова ситуација представља кап у препуној чаши, али утисак је да су у Ниону овом приликом надмашили себе што брзом реакцијом, што висином казне одрезане клубу из Хумске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулетић: Не желе нас у Европи


ЖАЛБА ЗА ПЕТ ДАНА ИЗ Партизана је у Нион отишао допис са захтевом за образложењем после чега ће уследити жалба клуба из Хумске. - Реч је о стандардној процедури по којој смо захтевали образложење казне и одговор ћемо добити у наредних пет дана. Тек онда можемо да упутимо званичну жалбу - појаснио је потпредседник црно-белих Владимир Вулетић.

Да се не ради о одлуци поплочаној добрим намерама најбоље показује чињеница да љубљанска Олимпија (из чије земље, гле чуда, долази председник УЕФА Чеферин) још није кажњена за много већи расистички испад од оног који је наводно једино замерен Партизану приликом закључавања стадиона на две утакмице (повици Мичелу Доналду "п.... циганска").


Само седам дана пре утакмице у Хумској Олимпија је у реваншу другог кола квалификација Лиге Европе дочекала Малатију на "Стожицама", а после тог меча тамнопути голман гостију Форнал је у сузама напустио утакмицу због, како је тада наведено, "хукања, звиждања и гађања са трибина".


- Наш голман је био мета расиста и расплакао се после меча. Узнемирујуће је да се такве ствари дешавају у Европи - истакао је тренер Малатије Сергеј Јалчин по завршетку утакмице у Љубљани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Остојић пред Малатију: Опрезно, створила се лажна слика...


Да све буде још јасније и да се не доводи у питање термин одређивања казни за ту рунду такмичења показује и пример голмана Вентспилса Константина Маховског који је у истом термину, у реванш мечу против Гзире на Малти вређао тамнопутог голмана домаћих на расној основи. И ту је експедитивност УЕФА била на делу - Маховски је суспендован за наредних 10 утакмица!


Оно што дефинитивно није и не може да буде спорно у целој причи, која се завршила поражавајуће по Партизан, јесте чињеница да "Келтски крст" већ десет година стоји назначен у публикацији ФАРЕ (мрежа за спречавање дискриминација и неједнакости у фудбалу) као прокламовани нацистички акт којим постмодернисти величају белу расу. Он као такав подлеже оштрим санкцијама за клуб чији га навијачи истакну као декор на трибинама, али у блиској прошлости не постоје примери да је неки клуб кажњен затварањем трибине за тако нешто, већ искључиво финансијски.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Умро бивши потпредседник ФК Партизан Мирко Вучуревић


Нема сумње да је Партизан када се све узме у обзир драконски кажњен, али је јасно и да прст у око који се често гура УЕФА са наших стадиона сигурно неће допринети бољем третману и сажаљењу дисциплинаца када дође до сличних ситуација. Како другачије протумачити поруку са реванш-меча против Конахса у којој се у једном делу челни људи из Ниона карактеришу као "УЕФА ђубрад". Када је осетљивост у УЕФА толико јака и усмерена по правилу ка српским клубовима, ваљало би бар повести рачуна да се не долива уље на ватру. То никада и никоме није донело ништа добро...


ФАРЕ "ШПИЈУНИ" лове Младића

НАЈВЕЋЕ "заслуге" за најновију казну која је стигла у Хумску иду на рачун ФАРЕ "шпијуна", који су кроз публикацију добро упознати са свим неправилностима које повлаче казне УЕФА. Они морају да познају културу и језик земаља чији се тимови састају, никада не раде на утакмицама тимова за које навијају или највећих ривала.

У упутствима везаним за утакмице српских клубова наведено је да су кључна три знака за узбуну. Један су дуксеви и мајице са неонацистичким амблемом на којем пише отаџбина, други је скандирање или натпис "Нож, жица, Сребреница" уз фотографије Младића и Караџића, а трећи четничка црна застава са костурском главом на којој је исписано "С вером у Бога, слобода или смрт".