ПАТРИОТСКИ и разумљиво. Селектор фудбалске репрезентације Црне Горе, Србин Љубиша Тумбаковић, заједно са играчима и сународницима Мирком Иванићем и Филипом Стојковићем, одбили су да вечерас наступе против селекције такозване државе Косово. Њима се придружио и Саша Јанковић, један од асистената у стручном штабу.

Најтрофејнији тренер Партизана и тандем из Црвене звезде одустали су дабуду актери утакмице квалификација за Европско првенство која је била на програму у Подгорици, пред празним трибинама, јер је УЕФА недавно казнила црногорски савез због расистичких испада навијача на утакмици са Енглеском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСЛЕ БОЈКОТА УТАКМИЦЕ СА ТЗВ. КОСОВОМ: Љубиша Тумбаковић одлази!

- Чланови Извршног одбора донели су једногласну одлуку о смени досадашњег селектора националне селекције Љубише Тумбаковића због одлуке да не води екипу наутакмици, што представља непријатно изненађење и кршење професионалних обавеза дефинисаних уговором. Чланови Извршног одбора изразили су огромно жаљење што су притисци из појединих кругова учинили да у овом важном мечу за национални тим не наступе Филип Стојковић и Мирко Иванић, и што су неспортске ствари у овом случају побиједиле фудбал и спорт – истакнуто је у званичном саопштењу седница Одбора за хитна питања ФСЦрне Горе која је одржана касно, после утамице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕП: Реми Црне Горе и тзв. Косова, Шпанци убедљиви, Пољаци сигурни

То значи да поред Тумбаковића највероватније ниИванић и Стојковићвише никада неће бити део црногорске фудбалске репрезентације „соколова“, а медији у овој држави су њихову моралну одлуку прокоментарисали као последицу жестоких притисака из Београда.

Са друге стране, трио је добио велику подршку из Србије на друштвеним мрежама, чим се вест из Подгорице експресно проширила неколико сати уочи почетка утакмице. Тумбаковић, Иванић и Стојковић у овој читавој гунгули нису давали изјаве, нису се ни јављали на мобилне телефоне,али њихов поступак најбоље говори какав су став имали у вези са одифравањем ове утакмице.

Екипу су водили његови помоћници Миодраг Џудовић и Драгоје Лековић.На крају, Црна Гора и репрезентација тзв. државе Косово су играли нерешено – 1:1. У септембру их чека нови меч у Приштини. 

БЕОГРАЂАНИ У САСТАВУ
ЗА разлику од Тумбаковића, Иванића и Стојковића, у саставу црногорске репрезентације синоћ су били рођени Београђани Адам Марушић (Лацио) и некадашњи фудбалер Црвене звезде Вукан Савићевић (Висла), као и још један Србин Марко Симић (Пахтакор), рођен у Обреновцу.